Защо децата трябва да си лягат точно в 10 вечерта?

Защо децата трябва да си лягат точно в 10 вечерта?
Снимка: Thinkstock

Едно време, когато бяхме деца, родителите ни казваха, че трябва да си легнем в 10 вечерта, за да пораснем по-бързо. Те казваха, че послушните деца си лягат по-рано и нямахме търпение да заспим, за да дойде новият ден.

В днешно време децата не искат дори да си облекат пижамите толкова рано, а какво остава за това да заспят в 9 или 10 вечерта.

Но защо е толкова важно да създадете правилно навици у детето си и то да започне да си ляга в 22 часа?

Децата имат нужда да си лягат по-рано и трябва да спрете да си измисляте извинения и оправдания за тяхното късно лягане. Хормонът на растежа се отделя най-бързо по време на четвъртата фаза на съня при детето, която настъпва около 24:00 часа. Ако детето стои до късно, то хормонът забавя действието си и растежът на детето може да промени бързината си.

Проучвания показват и, че децата, които си лягат по-рано, са по-продуктивни, фокусирани и запомнят по-добре информацията, особено в училище. Децата, които имат здравословен график на съня са по-малко предразположени да развият Алцхаймер като възрастни.

Родителите са отговорни за контрола върху съня на децата и техните навици. Той е важен за тяхното здраве - физическо и психическо.

Ето как да промените навиците на дете, което не иска да си ляга рано:

Не му позволявайте да гледа телевизия преди лягане. Вместо това заменете телевизора с книга или му разкажете някоя интересна история.

Осветлението в стаята също е важно. Нека няма ярки и привличащи светлини. Трябва да се стараете да осигурите приятна атмосфера за почивка на детето ви.

Изморете се заедно - каране на колело след училище, скачане, танци - нека детето бъде активно, но в подходящите часове. Може да ви помогне и да почистите масата след вечеря и след това да го приготвите за сън.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти