„Дъщеря ми иска да е Спайдърмен. Къде сбърках като майка?“

дете
Снимка: iStock

„Хелоуин категорично се утвърждава всяка година като празника, който най-демонстративно сблъсква всички полови стереотипи! Малките момчета са чудовища и супергерои, а момичетата се обличат като Дисни принцеси.

Дъщеря ми винаги е била малко по-различна от останалите. Когато порасна достатъчно, че да има мнение и да го отстоява, избра костюм на черна котка, и остана лоялна към него в продължение на цели пет години! За предстоящият празник обаче реши, че иска да бъде Спайдърмен. И въпреки че искрено се радвам, че не се е повлияла от модата на Дисни принцесите и не е прекарала тези седмици обезпокоявана от дилемата "Елза или Анна", част от мен е леко притеснена.

деца родители хелоуин
Снимка: iStock

"Спайдърмен е чудесен избор!", казах и се замислих. Ами Жената чудо? Спестих ѝ мнението си, защото върху дъщеря ми и без това се стоварва достатъчно напрежение. Негов източник са съучениците ѝ, които прекарват петъчната вечер в лакиране на нокти и правене на прически (момичетата) или ѝ казват, че не може да си играе с тях на топка, защото "рита като момиче" (момчетата), или нашите роднини, които я наричат "мъжкарана", защото предпочита да се катери по дърветата пред това, да оцветява с блестящи моливи. 

Истината е, че аз уважавам мнението ѝ. И дори да иска да бъде Елза, Пепеляшка, Спящата красавица, ще приема и това, защото половото равенство не се върти около това, да караш децата си да експериментират само за да затвърдят нагледно позицията ти. 

Обличането на маскарадни костюми трябва да е забавно, Хелоуин трябва да е забавен, и съм наясно, че мнението на мама може да развали празненството, но...

деца родители хелоуин
Снимка: iStock

Нека се върнем на Спайдърмен и Жената чудо. Какво има той, което тя - не, освен очевидното? Мисля, че причината дъщеря ми да харесва най-много този супергерой е, че всички нейни приятели и роднини от мъжки пол мислят същото. Те просто не оценяват дамските персонажи по същия начин, въпреки че също имат свръхестествени способности, съизмерими с тези на мъжете.

Ако другите деца мислят дъщеря ми за странна, когато си играе на площадката в костюм на Спайдърмен, помислете си какво биха казали за сина ми, ако отиде на Хелоуин парти в костюм на Жената чудо. Именно тук се забелязва съществената разлика. Защото децата са насърчавани да адмирират само супергерои от мъжки пол (както и спортисти, бизнесмени и т.н.). 

А когато говорим за супергероини, спортистки, бизнесдами, не можем да твърдим същото. Прекрасно е да виждаме как на големия екран започва да се обръща по-голямо внимание и на дамските персонажи, но това не е достатъчно. 

деца родители хелоуин
Снимка: iStock

Благодарение на активната дискусия, която се води по темата за половото равенство в медиите и училищата, момичетата вече не се притесняват да подражават на любимите си мъжки супергерои. Но онази част от дискусията, която е свързана с избора на децата относно външния си вид, интересите и мечтите си, не успява да адресира проблема на момчетата, които искат да имат дълги коси и да облекат костюм на Жената чудо. 

Дъщеря ми е само на 9 години. Одухотворено, енергично 9-годишно човече, което се чувства по-добре в компанията на момчетата. Тя няма нищо против това, да е различна, но все пак иска да се впише някъде (а това не се ли отнася за всички нас?). А на 31-ви октомври тя ще прави точно това, и то в костюма на Спайдърмен...

А на мен май ми се пада честта и удоволствието да бъда Жената чудо.“

Автор: Клеър Гилеспи 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти