Зодиакалните послания на месец май

Зодиакалните послания на месец май
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Когато и Меркурий обърна назад своя ход на 28 април, небесното ретроградно войнство от Марс, Юпитер, Сатурн и Плутон се сдоби с още един пети член.

Такова ретроградно изобилие не се случва често и носи дълбок смисъл.

То е знак за странни аномалии във вътрешното психическо време, а любопитното е, че някои ще го преживеят като жестоко наказание, а други като погалване от съдбата - всичко зависи от нагласата.

Природната мъдрост ще намери различни начини, за да обърне погледа ни навътре, ретроградно, та дори в някои случаи регресивно.

Ако се осмелим да огледаме душевния пейзаж, ще намерим блатисти места и забравени кладенци от болка, гняв, завист и страх, за които сме смятали, че са потънали вдън земя завинаги.

Общо взето ретроградните планети носят посланието: “Това, което вярваш за себе си и живота си, не е цялата истина. Смяташ се за много умен, праведен и благороден, но я вземи да поразчистиш онези прашасали тъмни ъгли с нахвърляните скелети.”

Обикновено първоначално се опъваме, но атмосферата вътре и вън до такава степен се нажежава - просто качеството на времето е такова - че се възпаляваме - я гласът ни от крещене, я умът ни от мислене, я очите ни от празно бленуване, я телесата ни от неизживени чувства.

Именно затова ретрограден Марс ни води до болницата или ни заковава за леглото вкъщи, Меркурий ни кара да посегнем към старите дневници и онези забравени книги, а Юпитер търси разпокъсаните остатъци вдъхновение, мъдрост и вяра в занимания, които повдигат и префокусират перспективата по-надалече и по-нашироко - Кастанеда би казал, че на Юпитер можем да се опрем в опитите си да преместим асемблиращата точка на по-високо ниво на вибрационно функциониране.

Само дето по ретроградие борбата между високото и ниското е “безмилостно жестока”.

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи - преместването на асемблиращата точка, де - защото ретроградният период със замах ни извърта главата точно към психическите ни недъзи, които ни пречат да случим тази пренастройка. но именно затова е необходимо - за да сме наясно и да започнем работа върху тях. Какви са тези “недъзи”?

Убеждението, че светът ни е длъжен, че другите са ни виновни, че сме жертва на обстоятелствата, че сме слаби, че животът е наказание, а съседът е лош. Подобни несъзнавани мантри ни правят подозрителни, агресивни, депресивни, ригидни. А никой не обича да мисли за себе си в подобни термини, съпротивлява се и преживява обстоятелствата и състоянията, призовани от ретроградните планети, като мъчение.

Но да знаете какво облекчение е, когато преминем през мелницата им със смирено сърце и търпение.

Мнозина от вас са усетили, че един слой камъни сякаш е паднал от раменете им от 10 май насам. Тогава Юпитер в Дева тръгна директно. Юпитер в Дева сам по себе си ни казва, че пътят към звездите и новите възможности минава през личната ти кочинка - изчисти я. Изчисти си къщата, изчисти си тялото, изчисти си вярванията и емоционалния отклик.

Мнозина през първата седмица на май вероятно са усетили тялото си по-слабо, имунната система компрометирана, а инфекциите съвсем като гости от нищото. При директен Юпитер вече можем спокойно да приложим всякакви техники и практики за пречистване на организма, както и здравословни хранителни режими според уникалните нужди на тялото си.

С директното движение на Юпитер се връща и ентусиазмът ни за живот, творчество и постижения. Но Юпитер не е в свои води в Дева - този знак озаптява грандоманската му природа и го прави по-разумен и предвидлив.

Освен това от 21 май до края на месеца Юпитер прави точна квадратура към Сатурн, което още веднъж ще възпрепятства онези импулси, които са наивни, необмислени и несъобразяващи се с реалността. Сатурн е бодливата юзда, която болезнено възпира и направлява енергията на буйния юпитеров кон - последният просто ще трябва да се научи да я слуша. Затова големите планове трябва да се съобразят с реалността, устремът им да не възпира, но да се канализира - ключовата дума е “стратегия”.

Онова, което сме обследвали и ревизирали в себе си по време на юпитеровото ретроградие като визия за живота си, малко по малко трябва да започне да се реализира чрез първи стъпки и отговорен план.

Най-облагодетелствани през май месец се оказват земните знаци - Дева, Телец и Козирог. Те се къпят в благодатта на големия тригон от планети, разположени в тези три знака. Слънце, Венера и Меркурий са в Телец - знака на земята, плодородието, насладата от сетивата и плътското, умението да си тук и сега и да се радваш на всеки миг. Плутон е в Козирог, а Юпитер в Дева. Големият тригон ще се поддържа от Меркурий до 5 юни, след като Слънце и Венера ще са преминали в Близнаци на 21 и 25 май. Междувременно на 23 май Меркурий тръгва директно.

Големият тригон е планетарна констелация, която насърчава реализацията. Тя е космическа врата, през която може да премине всичко онова, което е готово. Големият тригон в земната стихия ще бъде като енергийна инжекция за хората с акцент в нея. Би било светотатство да пропуснат предоставени възможности, а такива ще има. Това са дни за проявление и материализация. И Юпитер и Меркурий отразяват завишения ментален, творчески и духовен капацитет, който имаме след чистката и драмите на ретроградието им, призовавайки ни към активиране на своя потенциал.

През юни ще трябва да взимаме изпити - буквално и преносно - с успех. 

Още по темата:

Най-несъвместимите зодии

Венера, зодиите и любовта

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти