За Бриджит Бардо, Венера и Везни

За Бриджит Бардо, Венера и Везни
Снимка: netinfo

Знакът Везни винаги е оставал някъде в периферията на емоционалното и интелектуалното ми внимание. Просто не го разбирам и не мога да се включа пълноценно на вълната му, нищо, че като астролог познавам теоретически и концептуално и майчиното му мляко. Душевните ми сетива обаче периодически се чудят що за птици са тези Везни и как с тях се пее в тон.

Та ето, застана Слънцето между времената, отбеляза есенното равноденствие на 22 септември и леко се претърколи в знака на Везните. Ако сега не сложа сърцето си на едното им блюдо, а главата си на другото, няма кога да ги проумея.

Едно нещо знам обаче – Везните са противоречиви. Те няма да се съгласят с това определение вероятно – нали са самото олицетворение на копнежа по хармония. Болезнено чувствителни са към разклащането на баланса, който с толкова усилия на обаянието и добрите обноски са изградили в живота си.

Какво противоречие има тука, ще кажат. Ние знаем кое е правилно, справедливо, красиво. И ще се борим за него.

И така с мирни средства и с юмрук в кадифена ръкавица Везните тръгват на поход за възгледите си. Да си спомним за Маргарет Тачър например, в която на пръв поглед едва ли ще открием везнишка деликатност и толерантност. Всеки феномен или психологически процес, изведен до крайността на своето проявление, се превръща в противоположността си – Хераклит нарича този закон енантиодромия.

Затова Везните често са ревностни защитници на онова, което смятат за правилно, като застрашително и неусетно заприличват по войнственост и (пасивна) агресия на своя противоположен знак, егоцентричния Овен.

На съзнателно ниво представителят на Везните притежава отлични социални умения. Той е изявен талант във воденето на преговори, във вникването в гледната точка на другия, осъзнавайки до съвършенство дуалността и диалектиката на съществуването. И вероятно ще съумее да си изгради кулата от слонова кост на невъзможното крехко равновесие, което само той ще си разбира, но не и околните.

Снимка: netinfo

Това равновесие обаче ще си има цена, а именно неразрешените вътрешни конфликти, които ще подкопават основите на въпросната кула няколко нива под съзнателното ниво.

Така, след като обеля везнишкото лустро в розово, се разкрива една доста по-многопластова, сложна и сенчеста вътрешна динамика и определено започвам да проявявам по-цветен интерес към тези личности. Дори Махатма Ганди не е единствено и само еманация на най-сублимната духовна енергия на Везните чрез неговия принцип на ненасилие ахимса, чрез тихия му устойчив протест срещу английското владичество сатяграха, чрез походите му за справедливост и чрез постенето до смърт.

Идентифицирайки се с ролята на блюстители на равновесието и справедливостта, Везните често остават слепи за реалните вътрешни противоречия и тъмната си природа, която ги прави жестоки, крайни и дискриминативни. Малцина например знаят, че благият баща на индийската нация, най-съвършената възможна Везна на света Ганди, е бил тираничен деспот у дома спрямо децата и жена си, освен това е ненавиждал чернокожите.

Снимка: netinfo

Бриджит Бардо пък ненавижда арабите, които "замърсяват" духа на любимата ѝ Франция.

Ако има жена, която в развитието на съвременната женственост да въплъщава по най-божествен начин принципите на Везните за висша естетика, пропорция, грация и финес през първата половина от живота си и да демонстрира по най-човешки начин везнишката противоречивост, категоричност и борба за справедливост през втората половина от живота си, то това е Бриджит Бардо.

За да можем да вникнем там, където лустрото на слънчевия ѝ знак се пропуква обаче, трябва да поразчоплим цялата ѝ рождена карта.

Бриджит Бардо е родена на 28 септември 1934 г. Тя бързо се превръща в икона на аморалната женственост, свободна от табута и ограничения – въплъщение на първичната, природната, неподчиняемата на патриархалния диктат Венера. Тя фокусира върху себе си проекциите на цяло едно поколение, което търси жената отвъд майката, домакинята и съпругата.

Снимка: netinfo

За своя потребител тя е изпълнителката на желания, богинята Афродита – публиката безпогрешно надушва силното присъствие на Венера в хороскопа ѝ. Венера управлява знака Везни, а в него попадат Слънцето и още две планети, една от които е управителят на асцендента ѝ Стрелец, Юпитер.

Венера е господар и на три дома (житейски сфери) в рождената карта на Бриджит Бардо – тази на любовните отношения и творчеството, на работата и на социалната и професионалната реализация. Още от малка тя танцува, дефилира, снима се, играе, пее, по-късно има 4 брака и безброй любовници...

Зад тази фасада обаче откриваме една по-сложна вътрешна действителност. Венера, която управлява толкова много аспекти от живота на Бардо, съвсем не е благоприятно разположена в картата – намира се в Дева, в най-нискоенергийната позиция на 9 дом и прави един единствен контакт с режещия криле Сатурн.

Снимка: netinfo

Тази позиция не предполага безоблачно самочувствие, здравословно усещане за женственост и гладко градено чувство за собствена стойност. Напротив, то говори за трудни отношения с майката и кастрирана женственост. И действително, Бардо израства в безлюбовна семейна среда на скандали, с истерична майка с остър език и безпощадна критичност.

Бриджит е безумно красива със съвършени пропорции и вероятно дълги години е трябвало да се оглежда в чуждите погледи на обожание, които са дърпали конците на нейното поведение, преди да успее да превърне красотата в състояние на духа, вместо куха опаковка.

Венера е символ и на състоянието на любов към себе си, а позицията ѝ в хороскопа на женствената французойка говори за дефицити в тази сфера, които тя се е опитвала да компенсира чрез вниманието на публиката и любовниците, които пък същевременно я изтощавали. Нерядко споделя, че обича животните повече, отколкото хората, защото любовта им е безусловна и никога не наранява.

Снимка: netinfo

Венера в хороскопа ѝ има и своето позитивно проявление. Ключова дума за естетическите ценности на Венера в Дева е "естественост". И действително, Бриджит Бардо мрази да се реши, да носи бижута и да се препъва на токчета. Отказва да си прави пластични операции и днес остарява с достойнство.

От 1986 е вегетарианка и яростен защитник на правата на животните. Тя никога не е била фаталната жена като Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Тя е природната жена, която поразява с непринудената си до безсъзнателност сетивност.

"Естествеността на Бардо изглежда по-перверзно от каквато и да било изтънченост", казва за нея Симон дьо Бовоар.

Превесът на въздушната стихия я прави неуловима, независима, рационална, повърхностна, трудно справяща се с дълбоки, драматични и тежки емоции. Последните, разбира се, не са липсвали в живота ѝ, но връзката ѝ с тях, с истинското битие на емоционалния ѝ живот е непосилна. Това я довежда до няколко опита за самоубийство.

Снимка: netinfo

Ресурсът ѝ за дълбок емоционален контакт е ограничен и поради липсата на воден елемент в картата ѝ, а това се отразява и в дефицита ѝ на майчински капацитет – тя буквално изоставя сина си на грижите на роднините на мъжа ѝ. И как няма – самата тя е била емоционално изоставена от собствените си родители.

В хороскопа ѝ има фигура, която се нарича Голям триъгълник на таланта във въздушни знаци. Той привлича хора, възможности, успех и лесна реализация, но и дава самодоволство и отказ от развитие. Затова и Бардо през 1973 интуитивно знае, че трябва да загърби кариерата си, развила се така магически главоломно по силата на способността ѝ да бъде платно за проекциите на гладните за чувственост мъже и жени, за да може да си върне човешкия облик и да изпълни живота си със смисъл. Това се случва, когато Плутон прави съвпада със Слънцето ѝ и "задейства" процеса на личностна трансформация.

Този смисъл за Бриджит Бардо се оказва борбата за правата на животните, с които тя се чувства силно свързана. Меркурий и Юпитер най-високо в картата ѝ, в 10 дом на социалната реализация, са сили на справедливостта. И то в знака Везни.

За да възстанови вътрешния и световния баланс, тя има нужда да се погрижи за най-беззащитната част в себе си, вътрешното дете никога не получило любов, борейки се за правата на най-беззащитните същества на земята – животните.

Автор: Милена Вълканова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти