Венера, зодиите и любовта

Венера, зодиите и любовта
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В днешно време имаме най-скъпоценните две думи - “обичам те” и те са толкова големи, толкова обемни и изпълнени със съдържания, смисли, нюанси, че не винаги си даваме сметка какво точно казваме или чуваме.

Нерядко се случва и да се изгубим в превода на посланието, което получаваме. Той изрича: “Обичам те (като приятел)”, а тя възприема: “Обичам те (искам да прекарам живота си с теб)”.

Затова и “обичам те” плаши - то може да те въздигне, а може и да ти разбие сърцето.

Древните гърци са използвали цялото богатство на езика си, както и многопластовостта на философския си светоглед, за да уловят различните нюанси на любовното състояние и да ги назоват.

Те имат поне 7 думи за любов.

В рождената карта по позицията и взаимоотношенията на Венера с останалите планети можем да съдим за афинитета на човека към определено преживяване на любовта.

Ерос е сексуалната, плътската любов. Той тревожел древните гърци, които се плашели от неговите поразяващи стрели на лудостта. Ерос е влюбването с неговата ирационална и умопобъркваща омая, в която виждаме другия като божествено красив и се самозабравяме от похотливост.

Склонността към Ерос е описана в рождената карта много добре от Венера в аспект с Марс, Слънце и Плутон, от Венера в Овен, Телец, Лъв, Скорпион.

Филия е братската любов, дълбокото приятелство, платоничното свързване. Това е обичта, която изпитваме към любим приятел. Древните гърци я ценели много по-високо от Ерос. Филия съществува, когато двама души споделят общи ценности, а чувствата им са реципрочни. Човек е лоялен и е готов в огъня да се хвърли за другия.

Филия е символизирана от Венера във Водолей, Везни и Близнаци, както и Венера в контакт с Уран, Меркурий, Юпитер.

Лудус е игривата любов, в която имаме шега, закачка, безгранична радост и забавление. Това е взаимното любовно преживяване на много смях, танци, песни и игри. Лудус е и етапът на флирта с двусмислените подмятания, откраднатите погледи, тайнствената извивка на устната. Лудус е да те щипне любимият по дупето след 20 години брак, докато готвиш в кухнята.

С най-голяма лекота към Лудус прибягва Венера в Близнаци, Лъв, Стрелец, Водолей, както и Венера в контакт с Уран, Меркурий, Луна, Юпитер и Марс.

Прагма е устойчивата любов в брачната двойка, която се развива с течение на времето. Прагма се е възприемала от древните гърци като най-висша форма на любовта, която представлява истинското отдаване на база взаимно разбиране, компромис и толерантност. Тя е устояла на житейските бури и е съхранила есенцията на онова вечното и ненакърнимото, което свързва двама души. Затова Прагма има нужда от време.

Прагма се представлява от Венера в контакт със Сатурн, Плутон, Юпитер и в знаците Дева, Козирог, Телец, Скорпион.

Агапе е любовта на душата, безкористната и безусловната. Агапе е любовта към човечеството и съществуването въобще. Даваме я, без да очакваме нищо в замяна, и сме нейни свидетели при всички дейности, свързани с най-искрена и безвъзмездна благотворителност. Агапе е състраданието, което ни кара да помагаме на непознати в беда.

Агапе се родее с Венера в Риби, Рак, Дева, Водолей, както и с Венера в аспект с Нептун, Луна, Уран.

Сторге е любовта, която родителят изпитва към детето. Тя е естествена, ефирна и лекокрила. Сторге е всеопрощаваща, приемаща и пожертвователна. В нейно присъствие се чувстваме защитени, сигурни и обгрижени.

Сторге се представлява от Венера в Рак, Риби, Дева и от Венера в контакт с Луна, Слънце, Нептун, Сатурн.

Филавтия е любовта към себе си. Древните гърци я разпознавали в две разновидности - егоизмът и самовлюбеността, които търсят наслада, почести и богатство или здравословната обич, която изпитваме към себе си под формата на себеприемане и усещане за пълнота и смисъл.

Филавтия е коренът и основата на всички предходни преживявания на любовта. Без любов към себе си не можем да си позволим да се отворим искрено нито към приятеля, нито към възлюбения, нито към детето.

Особена задача да се учат на Филавтия имат хората, в чиято рождена карта Венера е неаспектирана, тоест не прави никакви контакти с други планети. Те идват в този живот с дебалансирана себепредстава и ще се лашкат във вътрешния конфликт между двете проявления на Филавтия - нарцистична самовлюбеност и/или разкъсваща неувереност и самозаличаване. Докато не извървят път към себе си и не се себепознаят до обич.

Венера в съвпад с някой от лунните възли също разказва подобна история на необходимостта да се извърви път към вътрешния извор на любовта. 

Още по темата:

Най-несъвместимите зодии

Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти