В градината на зодиакалните благоухания

В градината на зодиакалните благоухания
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Ароматът е като втора дреха – той те обгръща, отразява същността и настроението ти, гъделичка емоционалната ти памет и оставя дълбоки сетивни впечатления у другите.

За да се чувстваш добре в ефирната ти кожа, тя трябва да бъде продължение на тялото ти. Вероятно успяваш да я надушиш интуитивно според състоянието ти в момента, но има аромати, които с лекота ще ти лепнат, понеже са свързани с енергията на слънчевия ти знак, а той все пак е есенцията на твоето същество.

Независимите, темпераментни и напористи Овни имат нужда от парфюм, който заявява категорично присъствието им в помещението. Не биха се примирили с някоя незабележима, ненатрапчива и посредствена миризма.

Острите аромати ги активизират и енергетизират – затова няма да сбъркат, ако създадат празник за обонянието си с нотки на жасмин, кедър, мускус, опиум, цитрус и тук-таме цветя и дърво.

Земните знаци имат нужда от аромати, които са: заземени, зелени, кафяви, класически, природни. Телецът специално би добавил и нюанси на флирт – досещате се – мускус, флорални, тревисти, билкови аромати.

Цветно-сладникави нотки като люляк, лилия, роза, ванилия, и свежи като бергамот лесно ще му завъртят главата. Уханията на горски мъх внасят мир в душата му.

Забавните, комуникативни и подвижни Близнаци предпочитат свежи, леки,озонови и цитрусови аромати. Уханията на подправки и свежа зеленина успокояват нервната им природа и внасят мир "у дома".

Вербалните асоциации за техния парфюм са: ефирен, въздушен, чист, бистър, бял, морски бриз. Като цяло не обичат сложните и завъртени аромати. Изчистените нотки на цветя, ягода, бяла лилия, водна лилия, орхидея, портокал, нарциси ще ги направят щастливи.

Раците са романтични, женствени, чувствителни, емоционални и обгрижващи. Имат нужда от аромати, които им създават усещане за уют, спокойствие, сигурност и хармония.

Те са водни създания и летният дъх на море с цветно-фруктови нюанси ги зарежда. Жасмин, кактус, шафран, мускус, сандал, цитрус, кафе и кориандър – градина на удоволствията! Мирисът на сандалово дърво и кора на олива докосва онези рецептори на емоционалната им памет, които събуждат спомени за прегръдката на мама.

Дръзки, креативни и горди, Лъвовете се побъркват от наситени аромати. Ярките и скъпи вещи имат неустоима притегателна сила за тях, затова често си купуват скъпи дизайнерски парфюми в лъскави опаковки.

Ароматите, които възбуждат фантазията им и ги карат да се чувстват специални, са комбинация от цветни и класически: мандарина, жасмин, карамел, мускус, амбра, фрезия, ванилия. Нарцисът гони мрачните настроения, а сандаловото дърво ги вдъхновява.

Земните Деви обичат изчистените, ненатрапчиви и елегантни аромати, нежните морски и горски нотки, които галят сетивата и създават атмосфера на свежест, природа и покой.

Дървесните и пролетните ухания чудесно хармонират на деликатната им натура и им създават усещане за благополучие. Силните цветни и екзотични аромати ги правят романтични, а дървесните събуждат вътрешния им извор на увереност и самочувствие.

Ако дамите добавят и щипка роза, лилия и кожа, съвсем ще се доближат до образа на съвършената изтънченост. Усеща се повей на Грета Гарбо.

Везните са ценители и естети. Сладките аромати на теменужки, рози, жасмин и фрезии ги правят желани и привлекателни, изтъквайки техния вроден финес и социална ерудираност.

Тежките аромати не са подходящи за въздушната им природа, но за да добавят и доза увереност и решителност към вибрациите, които излъчват, нека не подминават уханията на тютюн, черен пипер, грейпфрут, кипарис, кориандър, кедър, кардамон, мандарини и портокал.

Скорпионите са дълбоки, сложни и страстни, затова и техните аромати са по-скоро тежки, екзотични, ориенталски, сладки, нетрадиционни и интригуващи. Ароматът на ванилия внася хармония и покой в драматичните им душевни вълнения.

 

Нарцисът и цитрусът повдигат градуса на настроението, а Скорпионът има нужда от това. Да не забравяме и розмарин, лавандула, черна виолетка, нар, махагон, мускус, опиум, лотос... Скорпионските аромати докосват дълбоко, мистично и категорично и трудно се понасят от въздушните знаци.

Огнените Стрелци преливат от оптимизъм, целеустременост доброжелателност и приключенски дух. Мирисът на лято – лавандула, цитрус и горски мъх – с леки източни мотиви жасмин, сандалово дърво и кориандър ще разбудят откривателската им природа и ще направят сивото ежедневие истинско дръзко пътешествие.

Нотките иланг-иланг, пачули, лавандула, сандалово дърво, портокалови цветчета, босилек възбуждат усещане за свобода, безграничност, авантюра и вълнение.

Козирозите са ценители, които залагат на класическите аромати, свързани с традицията. Не обичат да експериментират твърде и веднъж влюбят ли се в своето ухание, не му изневеряват.

Привличат ги ароматите на камелия, жасмин, мъх, праскови, ванилия, диня – те ги успокояват, освежават и балансират. Парфюмите с тръпчив привкус, дъх на дървесина, билки, тютюн и кожа им помагат да се концентрират.

На непокорните, непредсказуеми и ментални Водолеи им подхождат студени, леки въздушни, озонови, флорални и цитрусови аромати. Уханията на портокалово дърво, хортензия, жасмин, магнолия, карамфил извикват духовните им сили и същевременно им действат успокояващо и центриращо.

Тези миризми обаче не трябва да бъдат доминиращи, а нюанс към основата на морски бриз, чистотата на вода и пръските от падащ водопад.

Рибите са нежни създания, деликатни, мистични и неуловими. Обожават уханията на лилия, мимоза и орхидея, както и на редки цветя и мъх. Роза и лалета ще пробудят дълбоката им женска чувствителност, а тежките нотки на амбра и балсам ще завихрят дръзките им фантазии.

За заземяне на етерната им природа нека добавят и нотки кедър, бергамот и кардамон.

Може би е време да подмените старата благоуханна дреха?
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти