Пожелай си нещо за 2023! Тази нощ ни очаква пикът на първия звезден дъжд през новата година

звезди дъжд
Снимка: iStock

Вече мнозина от вас вероятно са си намислили своите новогодишни пожелания, но тази вечер ще имате възможност да отправите отново своите желания към Вселената и тя ви чуе по-добре, защото ще има поток от падащи звезди.

Любителите на небесните спектакли тази нощ могат да наблюдават пика на метеорния поток Квадрантиди - един от най-кратките, но същевременно най-впечатляващи „звездопади“ през годината. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tony Marsh (@tony_m_photo)

Квадрантидите, известни с ярките си „огнени кълба“, са активни от 28 декември до 12 януари, но максимумът им обикновено е около 3 или 4 януари.

В пика на метеорния поток, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 200 падащи звезди на час. Тази нощ се очакват около 120 метеора на час.

Звездният дъжд се вижда най-добре от северното полукълбо, и в частност в Европа. Добрата новина е, че тази година лунната светлина няма да попречи на спектакъла.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Dai (@jeffdaiphoto)

За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) е между съзвездията Воловар, Дракон и Херкулес.

Метеорният поток Квадрантиди дължи името си на „покойното“ съзвездие Квадранс Муралис (Стенен Квадрант). То остава извън списъка със съзвездия, изготвен през 1922 г. от Международния астрономически съюз. Тъй като метеорният поток вече е кръстен на въпросното съзвездие, наименованието му остава непроменено. 

Произходът на метеорния поток Квадрантиди остава загадка за астрономите, но се смята, че е свързан с астероида 2003 EH1. Това прави звездопада необичаен, тъй като повечето метеорни потоци произхождат от комети.

Кога да очакваме най-мощните метеоритни дъждове за 2023

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти