Стрелец – духовният търсач на зодиака

Стрелец – духовният търсач на зодиака
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Той е учител по йога, пътешественик, изследовател, стратег, визионер, философ по душа, а понякога и дървен такъв... Говори обаятелно, с удоволствие "просветлява", ерудиран е, прескача от тема на тема, завихря те в удивителен синтез от познание, щедър е, живее с размах, обича удоволствията и в никакъв случай не се отказва от хубавите храна, вино и жени. Той е просто Стрелец.

В изчистената форма на знака Стрелците са духовните търсачи на зодиака. Те се целят високо, амбициозни са, знаят, че там някъде, отвъд хоризонта ги чака нещо по-добро и не се страхуват да се втурнат да го преследват, рискувайки сигурността си. Живеят и действат така, сякаш са галеници на съдбата, сякаш ангел-хранител или самият Господ ги закриля.

И много често е така. Стрелците са оптимисти, очакват обстоятелствата да бъдат благосклонни, вярват, че светът е пълен с възможности, и съответно ги съзират и грабват.

Символът на Стрелеца е кентавърът – митично същество, наполовина човек, наполовина кон, опънал тетивата на своя лък и насочил стрелата си към небесата. В това изображение прозира двойнствената природа на Стрелците. Човекът, устремен към далечината, олицетворява стремежа им към по-висши цели, към търсене на смисъла и голямата картина. Конското тяло на кентавъра е връзката им със земята, с нейната мъдрост, материалност и сетивност.

И както са изключително вдъхновени и озарени, така са и непоправими хедонисти, влюбени в благините, които този свят предлага. И обичат от всичко по много. Стрелците са щедри не само към себе си, но и към всички наоколо. Защото знаят, че там, където е текло, пак ще тече – животът е непресъхващ рог на изобилието.

Щедри са и на обещания. В повечето случаи им е трудно да изпълнят всичко, просто защото не им е по силите, но желанието им със сигурност е било искрено и огромно – поне заради него можем да не ги съдим твърде строго.

Стрелецът е знакът на експанзията, той не признава ограничения, прекрачва граници, иска да се докосне до огромното разнообразие на действителността. Затова обожава да пътува. Той е пътешественикът на зодиака, но не като турист, прескачащ от спа център на петзвезден хотел.

Макар никога да не би се отказал от лукса и удобствата на цивилизацията, у него вирее и неистовият вътрешен стремеж да се докосне до грубата действителност с нейната самобитност – светът е шарен и спасение дебне отвсякъде. Стрелецът няма да се погнуси да обиколи Третия свят, нито ще мрънка като разглезен европеец. Той е Индиана Джоунс на зодиака.

Представителите на този знак са готови да преживеят всякакви трудности, стига да знаят, че последните имат смисъл. За тях животът означава откривателство на нови територии, учене и растеж. Огненият им интелект ги прави завладяващи оратори, които привличат вниманието на аудиторията със своя ум, със свежото си чувство за хумор и красноречието си.

Те чувстват, че техен дълг е да изрекат истината, такава каквато я виждат, и го вършат с огромна страст и плам. Това ги прави толкова нетактични, че слонът в стъкларски магазин е балерина пред Стрелеца, наранил чувствата на ближния. Все пак да не забравяме, че са подтикнати от най-добри намерения.

Техните самоувереност и интелектуална мощ може да ги заблудят, че са по-умни, по-мъдри, по-свети, по-напреднали и по-прави от всички останали. Изпадат в синдрома на проповедника и стават нетолерантни към инакомислещите. Понякога тръгват на кръстоносен поход в изпълнение на дълга си да "хвърлят светлина в мрака" и тогава героичната им природа се превръща във фанатична. 

Спасението за Стрелеца да не изпада в подобни морализаторски капани е да не се взима твърде насериозно. Той знае как да се посмее над себе си. Все пак е роден философ – може да погледне философски на всяка ситуация.

Стрелците се страхуват от няколко неща – от ограничение, скука и еднообразие. Вътрешното им гориво е вълнението и приключението. Но животът не винаги предлага калейдоскоп от забавления. Затова основна задача на Стрелеца е да намери разнообразието в себе си, в своя вътрешен духовен свят и неговите неизбродни пространства.

За да се справят със страха от обвързване, Стрелците могат да погледнат на самия акт на отдаване и единение с любим човек като на приключение, като на кръстоносен поход срещу собствените страхове, защото свободата е състояние на духа, не външно обстоятелство, а другият човек е също толкова многоизмерна вселена, каквато са и те, в която могат да се скитат и да откривателстват. Така ще избегнат опасността да бъдат повърхностни и леконравни.

Още от Хороскопи:

Седмичен хороскоп 23-29 ноември

Шаманското пътешествие на Стрелеца

Подаръци за децата според зодията им

Какъв е шефът според зодията

Романтиката през очите на различните зодиите

Най-добрите и най-лошите черти на мъжа според зодията му

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти