Скорпион – на границата между тъмнината и светлината

Скорпион – на границата между тъмнината и светлината
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Едва ли има друг зодиакален знак, който да те оставя по-малко безразличен, чувайки името му, от Скорпиона. "О, Скорпион! Опасна зодия", а на лицето – или зле прикрито благоговение, или необосновано отвращение. Това е инстинктивна реакция, която не зависи от айкюто на човека. Образът на скорпиона е древен, архетипен, хтоничен и винаги ще буди асоциации на страх, смърт, бездна, прераждане, дълбоки страсти, хаос и тъмнина.

В древните митологии знакът Скорпион се свързва с истории, в които героят слиза в долната земя, за да намери своята половинка, както в мита за Орфей и Евридика; за да събере частите на своя любим (Озирис), също като Изида; за да бъде съпруга на бога на подземния свят и да помага на душите на мъртвите, като Персефона, отвлечена от Хадес.

Херкулес трябва да извърши дванайсет подвига, които са метафора на уроците във всеки от зодиакалните знаци. Подвигът, съответстващ на знака Скорпион, отвежда Херкулес в зловонното, мрачно и мочурливо обиталище на Горгона Медуза – ужасяващо чудовище с хиляди змиевидни глави. Трябва да я убие, но на мястото на всяка отсечена глава моментално израства нова и халата на практика остава непобедима.

Ала изведнъж Херкулес си спомня за съвета, даден му от мъдрец, и повдига Медуза високо над главата си, така че да я огреят слънчевите лъчи. Тя започва да се гърчи в предсмъртна агония, защото има фобия от дневната светлина. Оцелява една единствена глава, безсмъртната – с нея героят може да се справи. Освен това вътре се крие съкровище.

Символиката на Скорпиона като че ли започва да се избистря? Също както наесен природата умира, за да се прероди по-късно за нова пролет, така и Скорпионът е обречен в този живот периодически да се спуска в мрака на несъзнаваното си (чрез кризи, депресии, загуби, раздели и... търсачески хъс), да разчиства там страховете и да се връща на горната земя със съкровището на новопридобитата сила.

Скорпионът е знакът на желанията, които до такава степен владеят жертвата си, че тя не може да им устои и изпива чашата до дъно – там е смъртоносното зрънце отрова. Емоциите, чувствата, страстите са бурни, компулсивни, неконтролируеми – те са вътрешният ад на Скорпиона, през който представителите на този знак трябва да преминат, за да изгорят и да се преродят отново, по-могъщи.

Хората от тази зодия имат смътното чувство, че сянка непрекъснато ги дебне по петите, че има и нещо друго отвъд видимите измерения на реалността, че твърдата почва под краката е една гигантска условност. Затова инстинктивно се вкопчват във всичко, което им дава усещане за сила, контрол и власт – било то пари, пост, институция, емоции, или връзки.

Те са отлични манипулатори, познават скритите кътчета на човешката душа и инстинктивно напипват слабото място на другия – имат проницателен ум, магнетичен поглед, остър език. Нали все някога са попадали в подземията на психиката – там са си у дома.

Висшето проявление на Скорпиона е орелът – птицата със зоркото око, която кръжи във висините, близо до боговете и нищо на земята не й убягва. Той е фениксът, изгорял в огъня на собствените страдания, в токсичните пламъци на завистта, омразата, отмъстителността от жаждата за власт, и преродил се от пепелта на своята гибел, за да стане епитомия на волята за живот, чиста искра дух. Затова и представителите на този знак, излезли по-силни от собствения си ад, се превръщат в лечители и водачи на другите през мрака на несъзнаваното.

Знам, че разказът ми за Скорпиона пое в твърде митологична посока, но ми се струва невъзможно да бъде другояче – та животът на всеки Скорпион, независимо дали го осъзнава или не, е интерпретация на мита за смъртта и прераждането. Скорпионите се борят със собствените си демони, стават жертва на чуждата сила, опознават собствената си духовна мощ, готови са да пристъпят там, където други не смеят, падат, стават и продължават.

Те са магнетични, дълбоки и неразгадаеми.

Много Скорпиони, като пазители на прага между двата свята, често избират реализация в професии от междата между живота и смъртта, между позволеното и табуто, между светлото и тъмното. Стават лекари, хирурзи, следователи, патоанатоми, погребални агенти, психиатри, психотерапевти, тайни агенти, наемни убийци, специални части за борба с престъпността, военачалници, сексолози, спелеолози, гмуркачи и екстремни спортисти.

Още за зодиите: 

Как флиртува всяка една от зодиите

Двете зодии с най-малък шанс за връзка

Как флиртуват мъжете от различните зодии

Кои зодии изневеряват най-често

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти