Ретрограден Меркурий във Везни: Какво да очакваме

Ретрограден Меркурий във Везни: Какво да очакваме
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Ретрограден Меркурий - кой не е чувал за него? Едно време само астролозите бяха запознати с шегобийната му природа, но днес дори неопетнените от астрологията подскачат като ужилени, щом разберат, че предстои ретрограден Меркурий.

И ужасите започват да се нижат в очакванията на меркуриевите жертви: провалени пътувания, загубени документи, прибързано подписани договори, неизгодни сделки, грешки на езика, изгубване в превода, автомобилни повреди, компютърни фалове, пощенски засечки като неполучени пратки, писма и подобни... Ще прочетете: не започвайте нова работа, не купувайте жилище, не пътувайте, не шофирайте. Въобще не мислете и по възможност - не дишайте.

И да знаете, каквото може да се обърка по време на ретрограден Меркурий, най-вероятно ще се обърка. Добре, обаче в рамките на една година поне три пъти малката планета обръща своя ход. И какво - да се затворим за период от три седмици и да не излизаме? Да престанем да живеем?

Не, най-доброто, което можем да направим в случай, че няма как да избегнем важно решение и действие по време на ретрограден Меркурий, е да запазим спокойствие и да държим в съзнанието си мисълта, че всичко тече и всичко се променя, а смисълът ще го види само този, който е заел позицията на наблюдател. Най-вероятно сключената сделка впоследствие ще се окаже проект в задънена улица или пък ще се сблъска с поредица от препятствия, докато влезе в действие. Много е възможно да бъдете безкрайно изненадани от себе си за изборите, които сте направили, докато Меркурий е сновял заднешком.

Но все пак тези избори са ваши, а не на съседа, и ако се чудите къде ви е бил умът, докато сте взимали решения, може би няма да е зле да го потърсите на друго място. Имам предвид място, различно от обичайното, познатото, рутинното.

В деветдесет процента от времето мислите ни са в работата, парите, грижите, проблемите, ежедневието, задачите, трафика, квартирата, жилището, ремонта. С една дума - прагматиката - тя е във фокуса на съзнанието ни. Но, както Юнг е казал, владее ни онова, което не осъзнаваме, и то се превръща в наша съдба - тук перифразирам, разбира се - паметта по време на ретрограден Меркурий често изневерява и можем да разчитаме единствено на преразказ по смисъл.

На архетипно ниво ретроградният Меркурий в колективната и индивидуалната психика се свързва със слизането на бога в подземния свят. Меркурий е психопомп - единственият, който можел безнаказано и необезпокоявано да се движи между двата свята - на живите на мъртвите. Той бил вестителят на боговете и донасял на простосмъртните послания за волята на Олимп.

| Вижте още: Гласът на Меркурий и гърлената чакра |

Меркурий е посредник, той е свръзка между съзнанието и несъзнаваното, между ума и интуицията. Той е подвижен като живак и прескача между нива и измерения. Разгърнатото му и пълноценно функциониране в нашата психика изисква да може да ни служи като аналитична и рационална сила през деня, но и да умее да се спуска до подпраговите дълбини на несъзнаваното и нощта на душата.

Именно по време на ретрограден Меркурий ние сме провокирани да погледнем в себе си и да видим какви сенчести вътрешни съдържания и комплекси са ни подтикнали в дадена “погрешна” посока, без да си даваме сметка за собственото ни участие в изборите ни.

Вероятно онова, което сме натворили по ретрограден Меркурий, отразява вътрешнопсихическа ситуация, непреработени модели на възприемане и взаимодействие със света. Оглеждайки се във външните резултати, имаме шанса да станем по-зрящи за себе си и за душевните си подземия, както и да излезем от удобната позиция на жертви на обстоятелствата.

Вижте още: Мисля, следователно съществувам |

В този период едностранчивостта на функционирането ни през рационалността на лявото полукълбо е туширана и онези деветдесет процента, споменати по-горе, се разсейват. Мислите ни стават по-неорганизирани и дясната мозъчна полусфера на образите и интуицията взима превес. А там е тъмно и само по-фини сетива биха могли да ни ориентират. За тях човек трябва да успокои брътвежа на ума и да притихне.

Всъщност не на ума въобще, а на неговите ригидни мисловни схеми. Те трябва да се редактират. Затова, когато Меркурий тръгне назад, всякакви действия, които носят в себе си представките пре- и ре-, се толерират от пръста на съдбата - преосмисляне, преоткриване, преразглеждане, пренареждане, реорганизиране, реформиране.

Последното ретроградие за тази година започва на 17 септември и продължава до 9 октомври. Попада в знака Везни, което автоматично ни подсказва, че основна зона за ПРЕ дейности ще бъде сферата на връзките и партньорствата. Качеството на знака, в който се случва меркуриевото ретроградие, може да ни даде някои подсказки как бихме се справили по-добре в този период.

Вижте още: За Бриджит Бардо, Венера и Везни |

Когато Меркурий обръща своя ход във въздушен знак, какъвто е Везни, ще са необходими обилни дискусии. Допитайте се до опита и мнението и на другите. Не забравяйте да правите проверки на реалността особено когато се фиксирате върху някое твърде обсебващо негативно чувство на онеправданост. Изследвайте, проучвайте и търсете новаторски решения.

Най-чувствителните точки, когато сме най-уязвими спрямо грешки и недоразумения, са дните, в които Меркурий се забавя и застава неподвижен, преди да обърне своя ход - 14, 15 септември и след това ден-два, преди да тръгне директно. Това е гранично време между миналото и бъдещето, гранично пространство между горе и долу, вътре и вън. Монотонната тъкан на реалността се е пропукала и през процепа нахлуват демонични присъствия от тъмните измерения на несъзнаваното и започват да вилнеят.

Вижте още: Да избера ли да се родя в този живот под знака Везни? |

Те ПРЕобръщат статуквото най-вече в житейските сфери, обозначени от дома в вашата карта, където се намира ретроградният Меркурий. Парливият въпрос, който ще започне да виси като дамоклев меч над главите ни, ще бъде, “Това ли точно исках всъщност?”

Прочетете още по темата:

Юпитер навлиза в Дева. Как ще се отрази това на зодиите?

Ретроградна Венера. Какво ни предстои?

Как да се справим с детето, според зодията му

Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?

Най-подходящата работа според зодията ви

Предопределено ли е бъдещето ни?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти