Приятелството и зодиите

Приятелството и зодиите
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Приятел е този, който ти дава пълна свобода да бъдеш себе си.
Джим Морисън

Истинските приятели са като ангели-хранители, те са благословия в живота на човека. Популярната астрология веднага ще ви “разцъка” какви приятели са огнените, водните, въздушните, земните знаци и т.н. Вие ще четете и ще цъкате с език, но по-често ще смръщвате недоверчиво вежди, защото няма съвсем да ви пасва прочетеното.

И не че типологията на всеки знак с неговите характеристики, нагласи и наклонности в приятелските взаимоотношения (и въобще) ще бъде грешно описана, но нещата не са толкова прости и надскачат ограниченията на генерализираната архетипика на 12-те знака. С прости думи казано - ние не сме само слънчевият си знак и във всяка индивидуална рождена карта темата “приятелство” е представена по съвсем уникален начин, с нейните си страдания, радости и уроци.

В астрологията се знае, че за приятелството отговаря 11-и дом - житейската сфера на мечтите, стремежите, визията за бъдещето и света такъв, какъвто е през твоята призма, света като проекция на вътрешните ти модели и на сложната ти невронна мозъчна мрежа от връзки.

11-и дом следва 10-и, който е сферата на социалната реализация. В 10-и дом постигаме върха на житейските си стремления, получаваме признание, даваме мило и драго да сме на най-горното стъпало на йерархичната стълбица в полето, в което се изявяваме. И в това няма нищо лошо, защото след сизифските усилия, положени по пътя нагоре, разбираме, че можем да създаваме реалността си и че нашият характер е наша съдба. След дългия поход към венеца на себеосъществяването накрая вдигаме взор и берем плодовете на материализираната си съдба на уникално човешко същество, което е видяно и признато и от другите.

Застанали на върха обаче, изведнъж се оглеждаме и виждаме, че, докъдето погледът стига, се простират безбройно множество върхове с техните покорители и всички ние сме част от една сложна мрежа от взаимоотношения, цели и стратегии. След това осъзнаване започваме смирено да слизаме към 11-и дом, в който градим мостове в група, със съмишленици, с приятели.

Затова и 11-и дом е домът на приятелствата, на неправителствените огранизации, на политическите лобита, на глобални мрежи от идейни привърженици - все неформални структури, които се събират по силата на привличането в обща визия и които целят въздействие върху социалната уредба така, че светът да стане едно по-добро място за живеене, а планетарният пейзаж - по-красив и справедлив.

11-и дом заедно с противоположния му 5-и дом е част от оста на взаимоотношенията. В 5-и преживяваме романтичните, непреодолимите и неизбежните връзки на страстта, на които не можем да се противопоставим (поне в по-ранната част от живота ни, когато не сме твърде себеосъзнати), защото те са израз на копнежа на душата да получи нарцистично признание и обожание в единението с друго човешко същество, на чиято вселена сме център. По този начин откриваме своята спонтанна детска креативност, специалност и обич към себе си и света.

Взаимоотношенията по 11-и дом са от различен порядък - там срещаме съмишлениците, с които споделяме общи ценности и виждания. С тях се съюзяваме и влизаме в съглашения, за да работим за трансперсонална цел, като всеки един е специален и допринася по неповторим начин за функционирането на цялостната динамична система, а неговата брънка е незаменима. Затова и взаимоотношенията по 11-и дом са по-надлични, те не са така драматично и емоционално украсени, както онези по 5-и дом, но са в синхрон с въздигащата подкрепа на големите приятелства, които ни дават обективен и дистанциран поглед отгоре на житейското ни предназначение.

Това не означава, че в приятелските взаимоотношения няма наранени чувства, собственически чувства, властови борби, ревност и завист. Те особено силно се проявяват, когато имаме трудно поставени и аспектирани планети в 11-ти дом, които носят заявката да минат през пречистващия огън на кризата и да осветят живота ни с изстраданото взаимоотношение на безкористно и искрено приятелство.

За това какви приятелства привличаме и какви сме ние в едно приятелство съдим, освен по слънчевия знак, в голяма степен и по знака, който се намира на върха на 11-и дом, но най-вече по планетите, намиращи се в него и контактите им с останалите планети в хороскопа.

Когато сферата на приятелството в рождената карта е представена от огнени знаци или планети като Марс, Слънце, горим, раздаваме се, спасяваме, но мрънкане не търпим. Приятелството е обща кауза, огън, страст и плам. То е действие, купон, приключение и пътешествие.

При акцент върху земни знаци, Сатурн и Венера приятелството е от детска градина до гроб. Земните знаци са практични, разумни и умерени. Земното приятелство е спокойно, постоянно, сигурно - истинско убежище в трудни дни.

Въздушните приятелства са не особено задълбочени, приказливи, социални и разностранни. При тях можете да откарате с часове в разговори по телефона, да обмените всички клюки в компанията и да получите най-ценната информация за събитията в града.

Водните приятелства са дълбоки, нежни, обичливи, емоционални, емпатични, грижовни. Те предлагат интуиция, търпение, насърчение, вдъхновение и топло мляко в бурно време.

Като Хелън Келър казва, “По-добре да вървиш с приятел в тъмното, отколкото сам в светлото”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти