Опасен ли е ретроградният Меркурий?

Опасен ли е ретроградният Меркурий?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Направихте ли трескавите равносметки за отминалата година?

Колко отметки поставихте в дългия миналогодишен списък с цели, стремежи и задачи?

Това е обичаен ритуал, който завладява мнозина в прехода между две години, а той си има своите очарование и позитиви, но почти вездесъщо правило е, че амбициите в началото винаги се оказват несъразмерно по-големи от възможностите в края.

Това е констатация, в която не влагам укор, а единствено и само намека да сме едновременно смели, реалистични и нежни към новогодишните си обещания.

Защото не е грях, но е природен ритъм част от неизпълнените заклинания през старата година да бъдат пренесени към новата. С подобна нагласа започваме и 2016 година.

Тя ни посреща с прясно меркуриево ретроградие, което ще трае от 5 до 25 януари. Ретроградният Меркурий е вече добре известен на широката публика и не само астролозите са запознати с неговата пакостлива природа.

Всички знаят, че по време на ретрограден Меркурий е твърде непрепоръчително да взимаме важни решения, да инициираме нови проекти, да подписваме договори, да боравим с важна документация и комуникация. Обратният ход на Меркурий се оказва главният виновник за недоразумения, обърквания, измами, загубвания, провалени пътувания - с две думи: светът се обръща с главата надолу, а ежедневието ни тече като високо напрежение по оголен нерв.

Ретрограден Меркурий, разбира се, въобще не е толкова демоничен, той има своя дълбок смисъл, който можем да прозрем само ако укротим маймуните в ума и противодействаме на едностранчивостта във възгледите и действията си.

Именно това прави Меркурий, когато тръгва назад - той поставя под съмнение досегашните ни убеждения и модели на взаимодействие с другите, провокира решенията ни и се опитва да ни разтърси, за да се събудим от духовната си летаргия. Тогава биваме поставяни в ситуации, които уж ни възпрепятстват, но те единствено се опитват да отклонят фокуса на вниманието ни към алтернативни решения за живота ни.

А тези алтернативни житейски пътеки нерядко са нещо, което носим като фонова вътрешна интуиция, като витаещо намерение, за което никога не остава време.

Затова и се казва, че ретрограден Меркурий е период за иницииране и материализиране на всички онези планове, които прашасват на рафта на потенциалното бъдеще. Те не са нещо качествено ново, те са в зародиш и чакат призива на своя ангел, за да се родят за живот.

Може би 2016 година започва именно с такъв призив към занемарените блянове, които пренасяме в списъци от година в година. Периодът между 5 и 25 януари е противопоказен за нови начинания. Отложете първите копки за новолунието след това, на 8 февруари.

Изглежда януари не е благоприятен за начало, но е по своему задължителен за продължение, за изтупване на паяжините и за събуждане.

Всичко онова, което сме забравили, отложили, занемарили през 2015, нека се прехвърли в списъка за 2016, та дори на първа позиция. И ако имате дързостта да се захванете с него по време на ретрограден Меркурий, богът с крилатите сандали със сигурност ще ви подкрепя.

Първото меркуриево ретроградие за 2016 година започва с особена енергетика, а основните му теми кръжат около агресията във всичките ѝ форми - вербална, ментална, физическа...

По нашите географски ширини в картата на ретроградието изгряващият знак е управляваният от Меркурий Близнаци.

Пътуването през следващите 3 седмици започва с необходимостта да се свързваме, общуваме и обменяме. Много потулена информация ще бъде изнесена в общественото пространство, важни постъпки за отваряне на диалог в колективното измерение на живота ще бъдат направени, а в личен план ще бъдем провокирани да си кажем всичко онова, което ни е тежало, за което сме си мълчали поради страх от нараняване или от съображения за политическа коректност.

Лековатата близнашка енергия сякаш вече се усеща по-плътна и натоварена. И определено по трасетата за общуване през този период ще има много смущения и животозастрашаващи взривове.

Меркурий е в 8 дом на кризите, несъзнаваните чувства и сенчестите пластове на психиката. Те изпълзяват под формата на кошмари, агресия, гняв, бесове, депресивни състояния. Меркурий е във Водолей и прави точна квадратура към Марс.в Скорпион - конфигурация, която никак не предразполага към толерантно поведение и блажени диалози.

Очаквайте по-скоро разгорещени спорове както в обществения ефир, така и зад вратите на домашните крепости и на най-добрите семейства. Несъгласията и диспутите в редица случаи ще ескалират до скандали, гневни изблици, вербална агресия и грозни думи. На моменти ще бъде нужна висока доза самоконтрол и интелигентно самообладание, за да не прибегнете до физическо насилие.

Подобни прояви ще зачестят, но ако можете, по-добре стиснете зъби, изкопайте дупка и изкрещете в нея всичко най-черно, мръсно и горчиво, което изпитвате, след това пробягайте две-три обиколко на квартала и, след като се препотите 10 пъти и изхвърлите всички демони, се върнете, седнете и поговорете.

Квадратурата между Марс и Меркурий ще поставя на изпитание здравия ни разум и прецизността на реакциите ни на пътя. Когато сме афектирани, по-добре да не шофираме. Прагът ни на възпламенимост ще бъде доста по-нисък и предразположеността ни към инциденти с превозни средства особено завишена. Счупвания на крайници няма да липсват, бъдете внимателни.

Обхващайки 5-и дом на развлеченията и хазарта и 8-и дом на дълговете и парите на другите, тази квадратура ще разбуди рисковия играч в мнозина, но именно през следващите 3 седмици трябва да сме бдителни и осъзнати, когато взимаме решения, свързани с пари, залагания и кредити. Загуби ще има. Импулсивните действия ще ни помогнат да разтоварим напрежението, но дълго след това ще им сърбаме попарата.

Другият точен аспект в картата на ретроградието е съвпадът между Слънце и Плутон. На 25 януари обръщането на меркуриевия ход в директна посока се случва в точно същия градус на Плутон, тоест тогава Меркурий също е в съвпад с Плутон. Изглежда общуването, което изисква това ретроградие, ще носи дълбока плутонова дамга, а това означава, че ще бъде тежко, мръсно, вулканично, раняващо, катарзисно. Много неудобни и нелицеприятни чувства ще изригнат, ще ни разкъсат и ще ни пречистят.

Трудно ще можем да се позовем на стабилната основа на любовта, защото и тя е разклатена при съвпада на Венера със Сатурн и квадратурата ѝ към Нептун. Времето е безлюбовно, чувствата предадени, илюзиите съсипващи, а истините са се превърнали в лъжи и самозаблуди. Връзките, които оцелеят, ще започнат от нова чиста основа без излишни финтифлюшки, но с преродена визия.

Януари ще бъде сложен и в глобален план. Дипломатическите връзки на международната сцена ще бъдат обтегнати, подтекстът и заплахите ще нажежават атмосферата.

На родна почва основните конфликтни точки, които ще нарушават съня ни, ще бъдат в здравеопазването и в социалната сфера.

Перспективи за разрешаване на конфликти съществуват след 25 януари - деня на края на ретроградието. Тогава Меркурий прави благоприятен контакт секстил с Марс - тоест енергията на гнева и противоречието ще намери своята креативна посока за канализиране и разрешаване.

По всичко личи, че 1 януари е само формалното начало на 2016 - истински и съдържателно обаче в новата година прекрачваме на 8 февруари. А 2016 година е времевото поле за разполагане на осъществените намерения, отложени от 2015. 

Още по темата:

Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти