Очакват ни силни магнитни бури в следващите 24 часа
Снимка: Thinkstock

Очакват ни силни магнитни бури в следващите 24 часа

Рекордното слънчево изригване, станало на 6 септември, ще предизвика магнитни бури с продължителност не по-малко от 24 часа на Земята, считано от вечерта в петък.

Слънчевото изригване на 6 септември е най-голямото през последните 12 години. То получи оценка Х9.3. Предишното слънчево изригване с подобна сила бе наблюдавано на 7 септември 2005 г. Предшестваше го изригване, получило оценка Х2.2.

Както отбелязват от института, по време на вчерашното рекордно слънчево изригване е изхвърлено голямо количество слънчево вещество, което се отправило към Земята. Скоростта на изхвърлянето и посоката на магнитното му поле в момента се уточняват.

Сега обсерваториите по света направиха предварителна прогноза на космическото "време" в близките три дни, която дори без да се вземе под внимание посоката на магнитното поле предсказва в предстоящите 72 часа не по-малко от 24 часа магнитни бури със сила 1-2 по 5-степенната скала.

Ако посоката на полето се окаже неблагоприятна за Земята, е много вероятно нашата планета да я очаква най-голямата магнитна буря от 2010 г., се уточнява в съобщението на лабораторията.

Влиянието на магнитните бури се сравнява с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре на младите хора, но не се понася толкова лесно от тези, които имат здравословни проблеми.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето. 

Снимка: Thinkstock

Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания -  промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните. Магнитните бури  влияят негативно и върху съня, апетита, концентрацията. 

Снимка: Thinkstock

Как да намалите влиянието на магнитните бури?

Движете се повече, разхождайте се, спортувайте, но в дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено пренатоварване и психическото напрежение. А понеже, по време на магнитни бури, нивото на холестерол в кръвта се повишава, е добре да се избягват мазните и сладки храни.

Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, приемайте достатъчно течности, но избягвайте тонизиращите напитки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти