Мъжете са от Марс

Мъжете са от Марс
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Ако Венера в хороскопа представлява първичното женско начало, инстинктът да се свържеш, за да можеш да се огледаш в другия и да опознаеш себе си, то Марс е диаметрално противоположна същност – той е импулсът да се отграничиш, за да можеш да опознаеш себе си.

Марс е мъжката либидна енергия, първичната воля за живот, чрез която се бием или бягаме, защитаваме племето от нашественици, ловуваме, за да оцелеем и преследваме обекта на желание, за да не се затрие човешкият род.

Марс е двигател, който задвижва нашия хъс за действие и произвежда адреналин за работата на мускулите. Той преодолява инерцията на материята, разчиства пречките, постига резултатите, дава съревнователен дух и насърчава спорта. Без Марс светът би бил скучно място.

Той е смелият воин, който се впуска в битка без страх пред опасностите. Трябва да му намерим благородна и смислена кауза, за която да работи, за да не пилее ценен енергиен ресурс в безцелни дейности и инфантилно удовлетворяване на първични, в това число сексуални, желания.

Съвременният еквивалент на мъжката марсова енергия е амбицията за постигане на краткосрочни и дългосрочни цели, на статус и притежания в света. Откриваме я в бизнес инициативността, в конкуренцията, в спортните постижения, в агресията и сблъсъците.

В чиста форма марсовата енергия я разпознаваме, когато малкият терминатор вкъщи (независимо от какъв пол е) навърши две-три години и започне да се държи безобразно с пристъпи на дива ярост, ако не получи желаната играчка.

Ако Марс в рождената карта е прекалено акцентиран като позиция и присъствие, целите се преследват безскрупулно и силово. Това активира марсов отклик у другите, които ще се съпротивляват на нашия натиск и нападки, карайки ни да полагаме все по-кански усилия и изтощавайки ни физически и психически.

Потиснатата марсова енергия се проявява като липса на инициативност, неспособност за набелязване и постигане на цели, лесно отказване от борба и рухване пред лицето на трудностите. Такива хора не могат да казват не и да изразяват гнева си.

Трупат го в себе си и един ден изневиделица се преобразяват пред очите ви, изригвайки като мощен вулкан и помитайки всичко наоколо. Толкова дълго време са се стремели да ви угодят, да ви се харесат, да съхранят мира и хармонията, че неусетно са натрупали огромно количество угнетеност, което не могат вече да удържат. За да се овладее това разрушително качество на Марс, човек трябва да се научи да отстоява позицията си на време и на място, да не се страхува да се заявява. Марсова енергия на малки дози, регулярно.

Марс се чувства превъзходно в огнени знаци, но е затормозен във водни и понякога във въздушни знаци. Блокиран е, когато прави трудни аспекти към Сатурн или Плутон примерно, когато е неаспектиран или интерсептиран, когато... всъщност няма нужда да ви заливам с астрологична терминология.

С две думи, когато Марс е трудно поставен в хороскопа, иска се съзнателна работа, защото в противен случай, освен до неовладени изблици на агресия, може да доведе и до потиснат гняв, автоагресия, "неволни" самонаранявания, дълбоко екзистенциално разочарование и хронична депресия.

В мъжки хороскоп Марс е психическа същност, с която мъжете се идентифицират, и по позицията му можем да съдим за начина, по който любимият представител на силния пол проявява и живее своята мъжественост в нейното сексуално, ментално и емоционално изражение. Ако червената планета в хороскопа е в предизвикателна позиция, мъжът ще е чувства непълноценен и ще се държи или като "мухльо", или ще отреагира компенсаторно, превръщайки се в смешен мачо.

Тъй като първоначално ние жените се припознаваме в женските планети в хороскопа, изграждайки своята полова и личностна идентичност, и не живеем мъжката част от природата си, последната я проектираме върху мъжете в живота ни. Затова по положението на Марс в една женска рождена карта можем да съдим за типа мъже, който ни привлича.

Определено Марс говори в нас, когато сме гневни, критични, заядливи и досадни. Това обаче е неговият негативен глас, който скърца, когато сме изгубили посоката на живота си и очакваме от мъжа до нас да ни направлява, обгрижва, подсигурява. За да започнем да преживяваме своята марсова част по позитивен начин и да освободим мъжете си от несъзнателното очакване да ни носят на емоционалните си рамене, ние жените трябва да признаем, че и в нас има енергия за постижение и да я вложим в житейска цел, да започнем да творим и да се себеосъществяваме според повика на душите ни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти