Марс в Рак - противоречив период, изпълнен с импулсивни реакции и ирационални страхове

Марс в Рак - противоречив период, изпълнен с импулсивни реакции и ирационални страхове
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

За какво да внимаваме през периода, разказва Милена Вълканова:

Марс е планета, която се чувства превъзходно в знаци като Овен, Скорпион и Козирог – там с лекота, страст и енергична стратегичност провява своите най-характерни черти на водачество, инициативност, храброст, себеутвърждаване, агресия, дързост, рисковост.

Пребиваването ѝ в знака Рак е по-противоречив период, а в класическата астрология се казва, че там Марс е в падение – затормозен и изкривен в израза си.

Рак е море от чувства и емоции с центробежни сили, които придърпват към себе си майчински обгрижващо и/или всепоглъщащо. Той е знак на принадлежността, привързаността и емоционалната сигурност – човешки потребности, които противоречат на отблъскващата, разделяща и дистанцираща природа на Марс.

Затова и червената планета, влизайки в знака Рак, първоначално буксува – това не е нейна територия, твърде мокра, вълниста и черупчеста е.

От 4 юни до 20 юли обаче богът на войната ще пребивава именно във водното царство на Рака и ще стане причина за не една пуническа война както на обществен и междуличностен план, така и на вътрешнопсихически.

Рак е знакът на емоционалната памет, психическия слой, запечатал ранните ни травми, инфантилните ни дефицити и съответно онези трудни чувства като гняв, ревност, завист, възбуждащи се в моменти на несигурност. Затова и в този почти двумесечен период Марс ще разбърка емоционалната каша в душите ни.

Снимка: Thinkstock

Ще се изненадваме на свои импусливни реакции, ще се чувстваме (без причина) застрашени, ще изригваме и размахваме меч и жило, за да защитим своето си.

Марс в Рак ще заличи в голяма степен способността ни да гледаме обективно и да разсъждаваме безпристрастно. За него всичко е лично. Затова и трябва да бъдем готови за немалко сблъсъци, припламнали от безобидна дума. Марс ще преглътне два пъти, ще се окопае в черупката си, за да поближе рани, но третата искра ще подпали селото и ще нанесе непоправими щети.

Снимка: Thinkstock

Все пак Рак е кардинален знак. Но именно затова той носи в себе си потенциала да канализира марсовата енергия в смислено начинание, в което има страст, сърце и принадлежност. Сега е времето да си припознаем кауза, за която да се борим. Марс в Рак ще бъде период, в което позитивното изражение на защитника на правата на другите, на майката-орлица, готова да се хвърли в огъня за децата си, ще може да се разгърне градивно, ако емоциите съответстват не само на нараненото его, но са двигател на смислен благотворителен ход.

Няма да бъде лесно овладяването на тази ирационална и емоционална енергия, защото, докато Марс е в Рак, се наблюдава още едно явление – той е извън пояс (out-of-bounds).

Снимка: Thinkstock

Видимият ход на Слънцето се движи в рамките на 23-градусов широчинен (или деклинационен) пояс, в който през повечето време се разполага и орбитата на останалите планети от Слънчевата система, но не винаги. Когато дадена планета излезе от рамките на този пояс, се казва, че тя е out-of-bounds / извън пояс.

От 15 май до 30 юни деклинацията на Марс става толкова висока, че той е извън пояса, описан от Слънцето. През това време Марс ще притежава повече свобода да вихри необузданата си марсова същност. В позитивния край на неговата дързост ще се радваме на зашеметяващи постижения, смели рискове, иновативни открития и стартиране на проекти в целия им креативен блясък.

Снимка: Thinkstock

В негативния край на уравнението ще се наблюдава снижена способност за саморефлексия, инфантилно тропане с крак да се изпълнят непосредствените желания. Способността ни да ги поставяме под съмнение е занижена, но когато съзнанието ни по-късно пак се завърне към нормалното си функциониране в здравословните обичайни рамки, ще съжаляваме за преувеличените си изблици.

Ако може да се даде някакъв съвет, той е да не се поддаваме първосигнално на откачени и необичайни реакции от наша и чужда страна, да се стремим да запазим здрав разум, да се опитаме да се вслушваме в отрицателни и критични обратни връзки и да държим плановете и инициативите си близо до земята. Разбира се, ако се окаже, че единствената ти пречка е страх, периодът е отличен за преодоляване на собствените ограничения пред всеки жизнеспособен проект, който би направил теб и другите по-свободни.

Снимка: Thinkstock

Предполагам, че докато Марс е извън пояс в знака Рак, и в размирната противоречива сфера на глобалните въпроси ще станем свидетели на драматични взривове, нелогични емоционални изблици, конфликти и дипломатически гафове. Част от тях вече стъпват на сцената.  

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти