Марс, манипура чакра и радостта от живота

Марс, манипура чакра и радостта от живота
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Марс в хороскопа е символ на мъжкото качество, на активната либидна енергия, която е екстровертна и тече в посока навън. Марс представлява психическата функция, чрез която реагираме с "бий се или бягай", когато сме застрашени.

Той е източник на физическа, мускулна, първична енергия, чрез която вършим работа на всяко едно житейско ниво – материално, емоционално, духовно. Корените на марсовата динамика се крият в инстинктивната нужда на древните племена от борба и самозащита, от лов и убиване в името на оцеляването.

Марс е съперничеството за плячка, притежания и територия; той е воинът охранител на границите на селото. Съвременният еквивалент на тази енергия е както амбицията за постижение на краткосрочни и дългосрочни цели, на статус и придобивки в света, така и импулсът да се защитиш от атаки.

Ако марсовата енергия е прекалено акцентирана, целите се преследват агресивно и силово. Това често активира Марс у другите, като ги кара да се съпротивляват на натиска и нападките, което пък налага допълнително изискване за по-голямо усилие от наша страна, изтощавайки ни физически и психически.

Подтиснатата марсова енергия води до липса на инициативност, неспособност за набелязване и постигане на цели, лесно отказване от борба и рухване пред лицето на трудностите. Със слаб Марс не изпитвате вдъхновение, хъс и радост от живота. Такива хора лесно биват манипулирани от онези със силен Марс в хороскопа, докато не се научат да използват собствената си сила и воля и да отстояват правата и личната си територия.

Марс е като двигател, който ни зарежда с устрем за действие, той произвежда адреналин за задвижване на мускулите. Марс е динамична сила, която освобождава енергия и разтоварва напрежение. Той преодолява инерцията на материята, разчиства пречките, постига целите. Без Марс светът би бил скучно място. Марс дава съревнователен дух и насърчава спорта. Иска да бъде пръв и да побеждава на всяка цена. Марс е смелият воин, който се впуска в битка без страх пред опасностите.

Марс управлява надбъбречните жлези, които секретират адреналин. Чакрата, която ги регулира, е манипура. Тя се "храни" с вибрацията на жълтия цвят. Манипура е седалището на личната ни сила.

Манипура чакра се намира в областта на слънчевия сплит. "Манипура" означава "скъпоценния град" – от мани, скъпоценен камък, и пура, град. Нарича се така, защото е свързана с елемента огън и сияе като диамант, излъчващ жизненост и енергия. Манипура е центърът на себеутвърждаването, динамиката и превъзходството. Тази чакра ни дава усещане за щедрост и пълно удовлетворение. Тя представлява желанието за власт и разширяването на съзнанието. Парадоксално, основното ѝ качество е покой – изчистването на тази чакра уталожва тревoжността и напрежението. Когато манипура, е подложена на стрес, това се отразява веднага, както на физическото тяло, така и на емоциите.

На физическо ниво тази чакра е свързана с храносмилателната система, далака, черния дроб, панкреаса, и жлъчката, която произвежда и секретира ензими, киселини и сокове, необходими за храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Надбъбречните жлези също са свързани с манипура чакра. Те секретират адреналин в кръвта в ситуации на силен стрес, заплаха и опасност. Това оказва интензифициращ ефект върху всички физиологически процеси, изостряйки вниманието и ускорявайки пулса и дишането. Така тялото се подготвя за по-екстремно ниво на активност от обикновено.

На ментално ниво манипура управлява темите за властта, контрола, доверието в собствения инстинкт и личностна сила, на емоционално – експанзивността, на духовно – растежа. Ако тази чакра има занижена функция, хората страдат от вяло храносмилане, слабост и стомашно-чревни проблеми. Блокирана манипура чакра ще се прояви като липса на решителност и чувството, че си жертва на обстоятелствата.

Ако е твърде активна, човек е доминиращ, твърде агресивен, гневлив и нападателен. Ключът в балансирането на манипура чакра се крие в способността да упражняваме силата си, без да нараняваме другите. Освен това, е важно да се освободим от страха да не изпуснем контрола. Визуализирането на този център може да върне равновесието във функционирането му, като ни направи енергични, спонтанни, ефективни и силни, без да се налагаме.

Музиката е чудесно и особено могъщо средство за отваряне на трета чакра – тя е невербална форма на комуникация, която заобикаля когнитивния ум и директно въздейства върху емоциите. Всяка музика, която вълнува чувствата и тялото, е начин да се достигне до дълбоките пластове, където се спотайват гневът, скръбта, отрицанието. Тя им позволява да изплуват и да се изразят, а манипура разцъфтява в радост и креативност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти