Козирогът, Дейвид Боуи и космическата одисея

Дейвид Бауи
Снимка: Getty/Gulliver

Милена Вълканова

Два дена, след като навърши 69 години, той се превърна в “звезден прах”.

Зиги Стардъст, един забележителен представител на зодия Козирог, роден на 8 януари 1947 г. Когато научих новината за финалното му отпътуване, ме стегна за гърлото тъга по пропуснатото време с този необятен творец. Трябваше да му обърна повече внимание - си казваме, когато загубим... Превъплъщенията му бяха толкова много, че за всяко едно като че ли бе нужен цял живот, за да бъде обозряно.

За рождения час на Дейвид Боуи открих две версии, като едната дава асцендент Везни, а другата Водолей. Проучването ми показа, че 90 процента от колегите астролози работят с “водолейската” карта, което потвърждава интуицията ми, че неконвенционална личност като него би могла да бъде единствено с изгряващ Водолей или Уран.

Асцендентът е първата ни точка на контакт със света, енергийната дреха, която се учим да носим в този живот с грация и артистизъм. А знакът, в който се намира, описва начина, по който средата ни възприема, качествата, които очаква от нас, насърчавайки ги и формирайки ни по този начин. Боуи определено нахлува в този свят с водолейски апломб и като истинско дете на своето бунтарско време през 60-те и 70-те, та до самия си край, го предизвиква.

Водолеят е необичаен, нестандартен, прогресивен. Сам себе си изненадва, защото мисли с няколко епохи напред. Нарушава на другите покоя с дивите си идеи. Превъплъщава се и наелектризира обществото, издърпвайки килимчето на комфорта изпод краката му. Често не знае кой е в тази плетеница от идентичности, които изследва.

Водолеят е диаметрално противоположен на Козирога, който е търсещ стабилност традиционалист - последния ще го познаете по костюма и по критичния поглед към всякакви крещящи и скандални артистични прояви като искрящи дрехи, платформи и рошави коси. Водолейският асцендент на Боуи се забелязва отдалече, но и Козирожката му същност е там, макар и по-прикрита, притаена в мистичния 12 дом на хороскопа му.

От съвсем малък Дейвид Боуи е възприеман като надарено, своенравно и непокорно дете. Занимава се с изкуство, дизайн, пеене, танци и свири на укулеле и саксофон. Учителите му го наричат “бляскаво артистичен”. На 15 години сформира първата си банда - точно когато Възрастовата точка активира Юпитер, Слънце и Марс в хороскопа му - все планети, задействащи вътрешен импулс за инициативност, изява, себеутвърждаване, размах и разширяване. 

Водолей и управителят му Уран разцепват тъканта на общоприетата реалност, за да могат през пролуката да навлязат нови енергии, които да преобърнат представите, отклонявайки едностранчивия им поток в по-просторно и по-живописно русло. Затова и повлияните от тях индивиди са интуитивни визионери, провиждащи във фантазиите си космически пространства, от които Слънчевата система е част, от която Земята е част, от която ние сме част. Така в творчеството на Дейвид Боуи се раждат заглавия като “Космическа чудатост” (Space Oddity), което прави алюзия към “Една одисея в космоса” (Space Odyssey), “Живот на Марс”, “Възход и падение на Зиги Стардъст и паяците от Марс”, “Черна звезда”...

Уран се намира на върха на фигура, която се нарича Пръст на Бога или Прожектор. Подобни фигури в картата имат предопределящо значение в живота на индивида и направляват съдбата му. При Прожектора планетата на върха се явява фокусно зрение, което осветява външната действителност, моделира я, модифицира я. Качеството на тази планета е вътрешно съдържание, което се проектира навън и след това се връща като житейски обстоятелства, възприятие и “истина” за реалността.

За Дейвид Боуи реалността е “уранова” - несигурна, шантава, уникална, нестандартна, променлива, революционна, извънземна. Айнщайн притежава същата фигура с Уран на върха - любопитното е, че за него реалността също била космическа и надземна и той проникна в нейната субатомна и енергйна структура, в опита си да намери трансценденти закони, които я движат. Уран в картата на Дейвид Боуи е на върха на 5 дом на творчеството и затова личностната изява и креативността бяха неговия модус за търсене на невидимите закони, които карат вселената да съществува.

Уран е планетата, която раздира и целостта на физическото тяло, оставяйки белези, които да ни напомнят за това, че сме тленни и повече от обвивката си. Той управлява белезите по тялото. Когато Възрастовата точка прави “дразнещ” контакт с него, Слънцето и Марс, Дейвид Боуи се сбива със съученик и получава фатален удар в окото, последван от редица операции и завинаги разширена зеница. То остава негова бойна рана, която заобичва и от дефект превръща в ефект. Само белязан от Водолея може да открие красивото в уродливото.

Футуристичният Водолей проговаря през устата на Боуи: “Винаги съм имал отблъскващата нужда да бъда нещо повече от човек”. В това изявление долавяме обаче и нарцистичните нотки на лъвската му Луна.

Той е експериментатор и то със собствената си идентичност - в бясната надпревара да намери себе си изявите и личностите му съставляват цяла менажерия. В “Елегия за Дейвид Боуи” Евгений Дайнов казва, че той е “първият мислител, занимаващ се с идеята за конструиране на идентичността... Човешкото същество отдавна не е някакво единно нещо, направено по калъп, а е смесица от най-различни парчета, които живеят в проблематичен мир едно с друго”.

А тези парчета от калейдоскопа на душата на Дейвид Боуи можем с удивителна проникновеност да открием в рождената му карта, която сякаш разказва историята на различните герои, в които се превъплъщава.

Слънце в Козирог

Това е Кльощавият бял дук, The Thin White Duke. Може светът да ни идентифицира първосигнално през асцендента ни, но сърцевината на съществото ни е слънчевият знак. Ексцентричният Боуи като горд представител на Козирог се радва на два дълги брака, лоялност и сериозна етика в работата и завидна последователност в непоклатимото си присъствие на рок сцената.

Марс в съвпад със Слънце

Това е Боуи като астронавта Майор Том от Space Oddity, който излиза в ерата на космическата надпревара между САЩ и СССР и в годината на първата човешка стъпка на Луната. Същия месец на небето пътешественикът Юпитер е в точен съвпад с изобретателя Уран.

Марс е и онова парче от личността на артиста, което избира псевдонима Боуи - по името на Джеймс Боуи, американски герой от тексаската война, останал в историята с ловкото владеене на ножа, наречен на негово име, нож на Боуи.

Луна в Лъв

Това е Аладин Сейн - Дейвид Боуи с червена лента през лицето и във вихъра на ураганни емоции. Аладин Сейн (Aladdin Sane) се превежда като “нормалния Аладин”, но същевременно е и игра на думи - A lad insane - което означава ненормално момче.

Да споменем само няколко...

През периода от 1971 до 1973 г. Дейвид Боуи тотално се изгубва в своите артистични образи, експериментирайки с идентичността и тотално превръщайки се в Зиги Стардъст и Аладин Сейн. Тогава Възрастовата точка кръжи именно върху ексцентричния Уран. Всъщност той наистина е цяла вселена и тепърва ще го опознаваме в безкрайното измерение, което се простира между първата и 69-ата година от живота му. 

Прочетете още:

Напусна ни Дейвид Бауи

Дейвид Бауи се оттегля от сцената

Слънцето, зодиакалният знак Лъв и Нийл Армстронг

Митичната дъщеря нa мексиканската революция

Приказките на Джони Деп

Един успял Скорпион

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти