Какво ще ни се случи, докато Луната управлява знака Рак

Какво ще ни се случи, докато Луната управлява знака Рак
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

На 21.07 Слънцето навлезе в знака Рак, отбелязвайки началото на лятото за северното полукълбо и началото на зимата за южното. Независимо дали говорим за бурни като море, трептящи като слънчеви зайчета, приглушени като лятна сиеста, или за самотни пред камината чувства и емоции, те винаги са били основната почва в царството на водните зодии, и най-вече на кардиналния Рак.

Луната управлява знака Рак и неведнъж сме чували, че тя е емоционалният сигнификатор в хороскопа. По нея съдим за вътрешния живот на човека, за неговите най-съкровени потребности от принадлежност и емоционална сигурност. Луната описва как преживяваме като емоционален отклик предизвикателствата и промените в живота, както и  защитните механизми, които бихме използвали, за да оцеляваме психически и физически.

Но е твърде опростенческо да смятаме, че само Луната в рождената карта отразява емоциите и чувствата. Ние сме цялости и затова целият хороскоп чрез планетите, аспектите между тях и акцентираните знаци разказва историята за сложната психическа  динамика на индивида. Всяка планета отразява вътрешна потребност – психическо качество, което носи в себе си необходимостта да се прояви и преживее. За потребностите си научаваме чрез чувствата и емоциите.

Тук е важно да се направи разграничение между тези често употребявани взаимозаменяемо понятия. Емоцията е афект, тя е телесен отклик, реакция срещу явление от вътрешната или външната реалност. Спрямо нея ние сме пасивни – тя ни залива, превзема, избухва, а ние не можем да й се противопоставим. Така се влюбваме, така се и гневим. Нерядко дори не си даваме сметка, че изпитваме дадена емоция, но тя е там, заключена някъде в мускулен спазъм или друго телесно неразположение.

Докато чувството е осъзната емоция, добило трайност в преживяванията ни и започнало да ни служи като ориентир за стойността на явленията и ситуациите край нас. Например, заради безотговорната ти постъпка в момента аз съм ти безкрайно гневна (емоция), но няма да те изхвърля от живота си, защото те обичам (чувство).

Всяка планета символизира лично качество, което съдържа в сърцевината си архетип, стремящ се да се манифестира.  Дори още по-правилно казано, всяка планета е психически процес, чрез който универсалното й качество търси канали за реализация – кога по-изкривени при трудна позиция, кога по-градивни при хармонична позиция в хороскопа.

Чувствата служат на потребностите да постигнат удовлетворение.

Меркурий въплъщава потребността да знаем, а чувството, чрез което се стремим да я удовлетворим, е любопитство, любознателност.

Венера носи потребността ни от красота и хармония, а чувството, което я движи, е съблазнителност, естетика, баланс. А понякога и отвращение.

Марс е свързан с потребността ни да сме независими и я удовлетворява чрез чувства като непокорство, решимост и храброст.

Юпитер описва потребността ни от нови хоризонти, поради което той активира в нас копнежа по непознатото и изследователската страст.

Сатурн е потребността ни от сигурност, а чувствата, които тя провокира, са страх, вцепенение, вътрешна устойчивост, увереност, самочувствие.

Слънцето е потребността ни от това да бъдем забелязани, признати и обожавани, а чувствата, чрез които разпознаваме нейното удовлетворение, са гордост, самоувереност, щедрост.

Луната е потребността ни от интимно убежище, вътрешен дом, който ни дава базисното доверие в света и живота. Чувствата, чрез които се проявява тя, са зависимост, изолираност, капсулираност, или спонтанна детска радост. Луната е и фокусната точка на емоционално преживяване, когато някоя от останалите потребности, на другите планети,  (не) са удовлетворени.

Ингресът на Слънцето в Рак започва със съвпад с Венера, опозиция с Луната – пълнолуние – по оста на реализацията, 4 – 10 дом, и с Голям кръст между Меркурий, Юпитер, Сатурн и Нептун. Освен това Марс, управител на асцендента, е неаспектиран и ретрограден в Скорпион. Очертава се рачешкият месец да бъде наситен с целия спектър на емоционални и чувствени преживявания, както в личностен, така и в глобален план.

Ежедневието ни ще бъде къкрещ казан със сложни отвари – ще има и отровни, и лековити. Понякога тежката дума, която ще отвори рана, ще окаже лечебен ефект, ако е споделена с обич. Затова пък посланикът й ще трябва да може да понесе гнева, болката и обвиненията по време на лечебната криза, докато се уталожат страстите.

Между другото, „страст“ е думата, с която древните гърци и римляни говорели за емоциите – passions. Затова и спрямо тях ние сме ‚пасивни‘ и ги изразяваме с ‚патос‘.

Макар юли да е почивен месец за мнозина, работата и отговорностите няма да ни дават мира - особено на представителите на Козирог и Скорпион. Ще се налага да поправяме гафове и чужди пропуски, останали  от предходните месеци, които едва сега лъсват. Но и собствени такива.

Много тънък ще бъде балансът между работохолизъм и почивка, наслада. Който набере смелост да задоволи втората венерина потребност, ще бъде възнаграден с качествено време със семейство и деца, което пък ще го направи по-лицеприятен и за колеги, и за ръководство типаж. Това от своя страна ще увеличи и шансовете за професионален растеж в следващите месеци. 

Припомнете си:

Зодия Рак: емоционални, чувствени и стабилни

Страстите Рачешки – непредвидено любовно танго

Какво да подарим на зодия Рак?

Зодиак:Рак и неговите декади

Митичната дъщеря нa мексиканската революция

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти