Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?

Как ще бъдат подредени планетите през 2016-а и какво ни вещаят те?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Последните няколко години бяха доминирани от кардиналните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог.

Кардиналното качество е категорично, изразително, едностранчиво, целеустремено, фокусирано. То е преломът и междата, която разделя времената и очертава понятията в живота ни, като последните добиват черно-бяла дефиниция. Светът се разделя на лагери, а противниците се захвърлят със собствените си топки страх, ужас и омраза - несъзнавани проекции, които пречат да видим, че врагът е вътре в нас. Когато кардиналното качество властва,  структури се разпадат, трансформират, изкристализират.

Мнозина понесоха загуби – материални, емоционални, духовни. Разделиха се с дом, семейство, работа, вещи, пари. Най-разтърсваща беше набъбналата необходимост да преустроят животите си за представителите на кардиналните знаци. Квадратурата между Уран в Овен и Плутон в Козирог подпали чергата не само на индивидите, но и на политическите организации, икономическите структури и държавите.

През последните години сякаш за пръв път се събудихме от болезнената илюзия, че нашата планета е мека и удобна детска люлка, която вечно ще се грижи за консуматорския ни комфорт. Поне в нашата част на света, потънала в сладостната омая на европейски ценности на все по-разтеглив демократизъм и либерализъм, концепцията за реалността бе грубо разтърсена. Тя вече не е онова, която беше.

Но без криза няма възможност, без страдание няма промяна - Уран и Плутон раздраха усмирителната ризница на статуквото и белязаха дните в много точки по света с размирици, протести, атентати.

До пролетта на 2016 година Уран и Плутон  изиграват танца на своята последна квадратура, а кардиналното напрежение, което генерират, затихва. Това съвсем не означава, че изведнъж ще настане рай на земята. Тяхното динамично взаимоотношение е част от един цялостен процес, който следва природни цикли с различна енергетика. И след като тези двама тайнствени богове отбелязаха разместванията в психическата тектоника както на индивидите, така и на народите, щафетата поема подвижната енергия.

През цялата 2016 през подвижния огнен Стрелец ще транзитира Сатурн. Докато Плутон беше в  Стрелец между 1995 и 2008, западът разду до пръсване консуматорския и кредитния балон, а наивните вярвания в безграничната сила на позитивните поръчки към вселената добиха комични размери.

“Не си си поискал, не ти се е дало”, гласят утвържденията на съвременните западни гуру.  Не ме разбирайте погрешно - наистина смятам, че онова, което е вътре, се проектира като реалност навън. Тази реалност ние сами я градим. Но не като отворим гладна паст в инфантилни изисквания към великата космическа майка, а като запретнем ръкави и си свършим вътрешната работа, осветявайки мазетата на психиката си за страхове, несъзнавани убеждения, трудни емоции...

Плутон извади тъмната страна на този безкрайно оптимистичен знак на вярата, на стремежа и на безграничните възможности и го видяхме като подмолно фанатичен, безогледно чревоугоден и алчен за власт. Докато празнувахме, че живеем в глобално село без граници, в сенчестите части на света са се водили войни за петрол и влияние и са се създавали фундаменталистки държави с психопатни лидери, подготвящи своята верска смъртоносна епидемия.

Сатурн обаче е принципът на реалността, на ограниченията и на отговорността. Пребивавайки в Стрелец, той изважда картите на масата казва, това е вашата ръка, оправяйте се с каквото разполагате. Преразгледайте си светогледа, направете ревизия на реалността, съобразете се с нея. Поставете граници, за да оцелеете.

При Сатурн в Стрелец ще лъснат недъзите на глобализма и безконтролната пазарна експанзия с цел печалбарство за сметка на качеството. Все повече хората ще се обръщат към старите ценности, производства и обмен на местна почва. Не смятам, че пътуванията зад граница ще намалеят драстично, но в името на безопасността мнозина ще предпочетат да си останат у дома и ще наблюдаваме в определени точки на света отлив и преразпределение на пътникопотока.

Стрелец управлява системата от вярвания, философските убеждения и представите ни за живота, вселената и всичко останало. Сатурн в този знак ще разкрие безжизнеността, корумпираността и дисфункционалността на нашите мисловни и светогледни схеми. Преосмислянето на ригидните ни идеи ще бъде болезнен процес и ще отнеме време, преди да ги коригираме. Някои хора ще потърсят убежище  в изконните ценности и религиозни вярвания на предците, други ще се откачат от ръждасялите панти на духовните си порти.

Трети ще решат да подредят по по-правилен начин реалността си, като се впуснат в съдебни дела, понеже Стрелец управлява и съдебната система. Кризата в съдебната власт, на която вече сме свидетели, ще продължи и през 2016, когато ще наблюдаваме срива и началото на повторното й изграждане.

2016-та ще бъде година на подвижната енергия, подчертана от присъствието на Сатурн в Стрелец, Нептун в Риби, и Юпитер в Дева. Подвижните знаци споделят качеството на адаптацията. Тяхната най-дълбока мотивация е да вникнат, да усетят, да научат, да се променят и нагодят спрямо обстоятелствата. Подвижната енергия ще формира време на изчакване, необходимо за изследване и преориентиране. Тя ще създава усещане за пасивност, наситена с напрежение. Мутабилната доминанта на 2016 година ще създава атмосфера на несигурност, обърканост, хаос.

Първият контакт между Сатурн и Нептун беше през ноември 2015. Предстоят още две квадратури през юни и септември 2016 - тогава волтовата дъга на жужащото напрежение, което пръска безредие, страх и дезориентация, ще се нажежава до максимум. 

Други по-невралгични точки от време през 2016 ще бъдат периодите на ретроградие и най-вече дните, в които планетите забавят своя ход до стационарна позиция, преди да се обърнат.

През 2016 Меркурий е ретрограден:

5 януари  - 24 януари
28 април - 21 май
30 август - 21 септември
19 декември - 7 януари 2017

Влагайте засилено внимание в дейности, свързани с документи, пътувания, общуване, изпити.  Особено наситени със смисъл и изискващи будност и осъзнатост ще бъдат дните на стационарност - 5 януари, 28 април, 30 август и 19 декември.

През 2016 година Венера не обръща своя ход, движи се директно през цялото време, което ни дава известно пространство да отдъхнем що се отнася до сферата на връзките, взаимоотношенията, дипломацията. Това е година, когато на някакво ниво в съзнанията и разбиранията ни действително можем да се опрем на красотата, която имала силата да спаси света, и на любовта, около която се върти този наш свят.

Марс е ретрограден от 17 април до 28 юни. През тези месеци трябва да се пазим от гневни изблици и прибързани действия. Думите са остри, погледите - разтърсващи, а действията - разрушителни. Трудно можем да залепим счупеното по пвреме на ретрограден Марс. Конфликтите ескалират, но преглътнатите сълзи и чувства също. Трябва да внимаваме как преработваме агресията, за да избегнем и самонараняване. Периодът не е подходящ за закупуване на автомобил, завеждане на съдебни дела, планирани операции, но е благоприятен за умуване и изграждане на стратегия.  На 17 април Марс е стационарен, затова в този ден - очите на четири. Особено на пътя!

В заключение, 2016 година за повечето от нас няма да бъде година на радикални обрати. Изключение правят  хората, които имат силни акценти върху подвижните знаци - Риби, Близнаци, Дева и Стрелец - те ще трябва да вземат някои жизнено важни решения, да преодолеят препятствия и себе си, да се предефенират като личности и ценности. Като цяло по-скоро ще бъдем изправени пред уроците на търпението и устояването във време на разпад. Ще продължаваме процеси, които са започнали през последните години и ще се подготвяме за промени, които ще предстоят.

В периоди на подмяна на реалността основният ни психически ресурс трябва да се насочи към търсене на вътрешната истина, към разпознаване гласа на интуицията и към следване на една здрава пътека, която извира от центъра.

Още по темата:

Планетарни напрежения: защо декември ще бъде опасен?

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

Венера в Edna женска астрологична карта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти