Хороскопът или как да откриеш острова на съкровищата...

Хороскопът или как да откриеш острова на съкровищата...
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Ритуалите поддържат ежедневието ни в строен ред, оглаждат ръбовете на живота ни и му придават елегантна смислова цялост – те облекчават екзистенциалното чувство за тревожност пред лицето на изначално хаотичната вселена, в която сме позиционирани.

Всяка сутрин си възстановяваме чувството за контрол и си връщаме авторитета на властелини на предстоящия ден, като задействаме любимия ритуал – гимнастика, душ, тоалет, кафе или чай, тук-таме цигара, по-често прясно изцеден сок, вестник с новини, финансови анализи или модни съвети. И, разбира се, прочитаме последната страница с хороскопа. Някои – защото вярваме, други – защото не вярваме, но никой без тайната надежда да се зареди с положителна мисъл за деня, да намери своето заклинание за успех.

Хороскопът обаче съвсем не е двата параграфа текстче, в което ви се обещават сексуални подвизи, нови запознанства и кръстосани шпаги с шефа. За деня, то се знае. Хороскопът в своята същност е сложен астрономически и математически продукт, при който се стремим да „снемем” на лист хартия двуизмерна проекция-снимка на триизмерното небесно пространство в момента на раждане.

Преди ерата на софтуерите това занятие е изисквало сложни логаритмични изчисления и консултиране с дебели книги, наречени ефемериди, в които са обозначени позициите на планетите в знаците за дълги периоди от време – в последното издание на американските ефемериди на Майкълсън те са дадени за 2000-2050 година.

Всички астролози някога сме се учили ръчно да чертаем рождени карти или хороскопи.

Любопитно е обаче да отбележим, че думата "хороскоп" всъщност от епохата на Птолемей се употребява за обозначаване на асцендента. Тя все още не описва цялата рождена карта на индивида, както е в днешно време, а само изгряващия му знак.

Самата дума "хороскоп" етимологично означава "наблюдаване на часа" – което набляга на важността на часа на раждане за съставянето на радикса. Радикс е друга дума за рождена карта. Ще срещнете също като синоними и натална карта, и астрологична карта.

И така, хороскопът на индивида представлява кръг с картинки, плетеница от разноцветни линии и магически знаци в него, които една клиентка нарича "човечета", но приличат по-скоро на символи, йероглифи.

Част от символите, онези по външния кръг на хороскопа, са зодиакалните знаци, дванайсет на брой. След това идва кръгът на планетите, като всяка планета си има свой глиф, с който се отбелязва позицията й в съответния градус на даден зодиакален знак в момента на раждане.

Планетите са отражение на психически функции вътре в нас. Те са градивните елементи на нашата психика, образи и своего рода подличности, които имат своите собствени потребности, блокажи, страхове и желания.
Например, планетата Венера е символ на баланса, равновесието, хармонията, чувството за такт и мярка, естетизма, красотата, привличането, еротиката – съответно тя ни разказва за наличието им или не, за начина им на проявление в радикса, следователно в живота на човека, както и за предизвикателствата, пред които се изправя този човек по психическата венерина функция.

Венера в мъжка карта е една от планетите, които описват анимата – вътрешния архетипен женски образ, който мъжът припознава у жените навън в търсене на душата си.

Марс в женска карта, наред със Слънцето, ни дава информация за анимуса – несъзнавания мъжки архетипен образ у жената, чрез който тя се опитва да се свърже с мъжете, привлечени в живота й, и който тя трябва да осъзнае и да си "прибере", за да започне това свързване пълноценно и зряло. И така, всяка планета е ъгълче от човешката психика, което има нужда да бъде осветено с фенера на себепознанието, който астрологията може да предложи.

Отиваме още едно ниво навътре в хороскопа и се натъкваме на мрежа от сини, червени и зелени линии, които са аспектите между планетите. Аспектът е ъгловото разстояние между две планети – например, 30 градуса, 90 градуса, 120 градуса и т.н.

При някои аспекти енергията тече ведро, щастливо и игриво, обуславяйки "приятелско" отношение между планетите, които участват в него. При други аспекти обаче имаме търкане, дефицити, напрежение, стълкновение – енергията е грапава, назъбена, насечена, възпрепятствана.

С две думи, планетите (тоест психическите ни части) тук имат работа да вършат, за да изгладят вътрешното противоречие. Плетеницата от аспекти представлява аспектната структура, която съдържа в себе си тайния код на душата ни, най-дълбинната нейна вътрешна мотивация за участие в живота – да търси предизвикателства ли, да разрешава вътрешни конфликти ли, да се надява на сладък живот и райска почивка ли, да изгражда път нагоре към личностно израстване ли или да плете мрежи от връзки с другите, за да се нахрани... 

Други важни елементи на хороскопа са домовете, които са 12 на брой, а асцендентът е върхът на първи дом. Домовете представляват ключови житейски сфери на опитност, в които качествата на планетите и задачите, които имаме по тях, се разгръщат и проявяват. Онези домове в картата, които са натоварени или акцентирани, сочат житейските теми, в които инвестираме много психическа енергия в името на израстването ни като цялостни личности.

И само като си помисли човек, че едва успях да прокарам бегъл поглед по шарената дреха на хороскопа. Той е още много неща, и определено не е два параграфа (да не кажа "параграф 22") в сутрешния вестник. Той е многопластова карта на съкровищата вътре в теб. Той е загадката зад булото на Изида, която цял живот се разгадава. Но пък е хубаво да започнеш от някъде.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти