Един успял Скорпион

До този момент Джоди Фостър е спечелила две награди "Оскар" и три статуетки "Златен глобус"
Снимка: Getty/Guliver

Милена Вълканова

Като се замисли човек, актьорите имат най-невероятната професия на света, която чрез превъплъщенията им дава възможност да се докоснат до сърцата и умовете на други личности, нахлузвайки техните "кожи" и изгубвайки се в преживяванията и историите им... Ако щете вярвайте обаче, убедена съм, че всяка роля в репертоара на актьора е отражение на съществена част от неговата личност, ъгълче от вътрешната вселена, "неразорана целина" в душата му, собствена неизследвана житейска територия.

Никоя роля не е случайно избрана или получена – тя е аспект на личността – бил той съзнаван или несъзнаван, образ, който вече има своето реално присъствие в психическия живот на артиста, а оттук и е откриваем в символиката на рождената му карта.

В месеца на знака Скорпион ще ви представя през призмата на астрологията една необикновена актриса, Скорпионка, чиято рождена карта по удивителен начин разказва историята на нейния живот и творчество.

Джоди Фостър е родена на 19 ноември 1962 г. Кариерата ѝ започва рано, на 3-годишна възраст, а докато влезе в колежа, вече се е снимала в 50 филма и телевизионни продукции. Деца, родени с Луна, поставена високо в наталната карта, винаги имат преживяването, че очакванията на семейството и колектива спрямо тях са големи, че са изложени пред очите на света, а собствените им желания нямат почти никакво значение. Те нерядко постигат много и отрано, освен това се харесват на публиката, която лесно проектира върху тях най-съкровените си душевни трепети.

Интересна е позицията на Луната в хороскопа на Джоди Фостър – намира се горе в 9 дом и образува твърде предизвикателни контакти с Уран, Плутон, Сатурн и Юпитер. Тази позиция ще я направи самотна, независима в мисленето, неподчиняваща се на условности, норми и закостенели правила, и не на последно място – странна птица, която не се вписва в холивудското клише. Така натоварената Луна извайва в нея сложна натура с богат, бурен и противоречив емоционален живот, който я кара да се чувства като "извънземно" сред земляни.

И съвсем закономерно, във филма "Нел" тя играе девойка, израснала в изолация в гората със своята майка, говори непознат език, грижи се с благоговение за останките на починалата си сестра-близначка, освен това притежава безупречни когнитивни и интелектуални способности и по-скоро "нормалният" човешки свят трябва да излезе от ригидната си мисловна рамка, за да се докосне до непривичната мирогледна призма на Нел.

Във филма "Контакт" героинята на Джоди Фостър е млад учен, който търси извънземен разум, но не само – търси и бащата, разкрил ѝ устрема на откривателя, но и отишъл си от този свят ненавременно, оставяйки едно завинаги самотно дете, което се бори със скръбта чрез върхови постижения.

Планетата Уран, с която Луната е в съвпад, е сигнификатор на космическите науки, високите технологии и научната фантастика – всичко, което надскача границите на познатата физическа реалност и нейната механика.

Уран дава независим прометеев дух, нестандартна визия и – в контакт с Луната – нестабилност, несигурност, дистанцираност и хлад в емоционалната динамика, както и необичаен интимен и семеен живот. Джоди Фостър открито заявява за пръв път в публичното пространство своята хомосексуална ориентация, благодарейки на бившата си дългогодишна партньорка в речта си при връчването на наградите "Златен глобус" тази година, където актрисата заяви: "Толкова се гордея с нашето модерно семейство".

Участта ѝ да се чувства "странна птица" съвсем не бива облекчена от присъствието на фенове, обсебени от личността ѝ, като един от тях през 1984 г. опитва покушение срещу тогавашния президент Роналд Рейгън, за да привлече нейното внимание. Случката за малко да възпрепятства обучението ѝ в Йейл.

9 дом е домът, в който установяваме личното си взаимоотношение с Бог. Вземете неподлежащия на конвенции Уран, добавете дълбочината на Плутон и интимността на Луната – обитателите на 9 дом в нейната карта – и ще получите Джоди, която е атеистка, но пък изпитва огромно уважение към всички религии, прекарва голямо количество време в изучаване на свещени текстове - както източни, така и западни, а с децата ѝ празнуват както Коледа, така и Ханука.

9 дом е и житейската сфера на разширяването на съзнанието, на философските търсения, на духовните и физическите пътувания, на висшето образование. Силният акцент върху оста на ученето по 3-9 дом в картата на актрисата ѝ дава остър ум, непобедим интелект и неутолима жажда за знание и разгадаване тайните на вселената. Въпреки интензивните си професионални ангажименти на снимачната площадка, малката Джоди успява да завърши френски лицей, като тийнейджър да прекарва летата си, работейки във Франция, да научи френския като роден, след това да следва в престижния университет Йейл и на 35 години да защити докторантура.

Популярността на младата актриса с годините нараства главоломно и именно в търсене на повече анонимност, както и на обикновения университетски опит, тя се "скрива" в Йейл и се отдава на академичните дела.

Импулсът да се скриеш, да потърсиш анонимност и да бягаш от светлините на рампата не е типичен за актьорските среди, мисля. Джоди Фостър обаче е типичен представител на зодия Скорпион. Драматичната енергия на този знак съвсем не е подминала най-емблематичните ѝ роли. В "Мълчанието на агнетата" тя е агент на ФБР, изправен пред чудовищната психика на Ханибал Лектър. В този филм Джоди се гмурва в подземния непрогледен мрак на човешката психика, от който обичайно бягаме панически.

В "Шофьор на такси" тя е непълнолетна проститутка и отново е проститутка във филма на Уди Алън "Сенки и мъгла" – роли, които я изтласкват в маргиналните селения на човешкия опит, отвъд границата на "нормалното", там, където животът среща смъртта, риска, опасното и откъдето се завръщаш унизен, белязан, ранен, променен, трансформиран, прероден...

Нейното Слънце, освен че се намира в знака Скорпион, се е разположило и в 12 дом – най-мистериозния, потайния и интровертния. 12 дом е житейската сфера, в която суетата на ежедневния живот изгубва значение и човек търси духовните ориентири на битието. Хората с акцент върху 12 дом не обичат да бъдат изложени на показ и се чувстват много по-комфортно в ролята на кукловода, който дърпа конците, на "демиурга" зад кулисите, на режисьора, който направлява филмовите герои. Затова и Джоди Фостър с хъс и наслада се впуска в режисьорското поприще в по-зрялата половина на нейния професионален път.

Споделя, че актьорството я изтощава, докато режисирането я зарежда с енергия, връща ѝ усещането за контрол – а Скорпионите силно се нуждаят от него. "В режисурата има интензивност и страст", допълва тя.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти