Дух, душа и тяло

Дух, душа и тяло
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В рождената карта има три планети, които са свързани с нашето самоопределение и с чувството за собствена идентичност. Те са онези психически градивни единици, чрез които ставаме индивиди, индивидуалности, личности, разграничени и различни от масата на човешкия вид. Чрез тях отделният представител на хомо сапиенс реализира уникална вариация на енергията на живота.

Става дума за Слънцето, Луната и Сатурн, които са егови или азови планети, тоест чрез тях ние можем да кажем "Аз съм".

Слънцето е аспектът на менталното его, съзнателното ни себевъзприятие, самостоятелната мисловна и идейна дейност, чрез която се издигаме над природата, творим и се цивилизоваме. Слънцето е носител на Духа и организиращ вътрешен принцип, магнитът, който държи в гравитационното си поле всички други психически осъзнатите и неосъзнати части на личността. Той е резултат от завладяването на нови територии от тъмните пространства на психиката и от въздигането им до нивото на съзнанието, където стават част от синтетичната красота на чистия разум.

Същевременно обаче Слънцето е и импулсът, който ни задвижва да се себеосъзнаваме, да се отделим от гравитационното поле на майката (природа), да потеглим по своя единствен път на себеосъществяване. Затова и Слънцето е символ на бащата, чиято роля е да ни помогне да надмогнем симбиозата с майката и да излезем в света, за да се превърнем в главни герои на житейската си драма  и да намерим себе си и съкровището.  

Годишният цикъл на Слънцето през дванайсетте зодиакални знака символизира пътя на героя, който живее във всеки един от нас и очаква призива на Духа, за да тръгне на пътешествие и да осъществи предначертанието си.

Благоприятната позиция на Слънцето в хороскопа е индикация за силна воля, смела визия за живота, здраво его и целенасочен устрем за развитие на индивидуалността. Такава личност естествено се разгръща и оставя отпечатъци, тя твори и е господар на съдбата си.

Сатурн е физическият аспект на егото или аза. Той е нашата физическа граница и неповторима телесна идентичност, поради която не можем да бъдем сбъркани с другиго. Сатурн ни позиционира в пространството чрез съблюдаване на ограниченията му, законите му и организацията му, както и на всички останали обекти, с които се сблъскваме.

Сатурн ни позиционира и във времето, на чието въздействие е подложено тялото ни и чрез което модифицираме себепредставата си и се адаптираме наново към социалните конвенции в различните възрасти и житейски етапи.

Сатурн, бидейки материалната, телесната ни егова компонента, въплъщава и инстинкта ни за самосъхранение, оцеляване, сигурност – асоциира се с кореновата чакра. Той ни дава усещане за заземеност и връзка с реалността.  От момента, в който се появим на този свят, имаме нужда от привързана родителска фигура, която да изгради в психиката ни базисно чувство за сигурност към света, да ни въведе в този свят, да ни запознае с неговите ограничения и да ни предпази от неговите опасности, докато не си стъпим сами на краката и не се отделим.

Родителската фигура, която се грижи за физическото ни оцеляване, е майката, затова и тя в голяма степен изпълнява сатурновата функция в живота ни. Материя, майка и матрица са думи, които имат общ корен и носят сатурново качество.

Майката е тази, която е цялото ни обкръжение в първите години на живота ни, цялата ни реалност. Тя е тази, която изпада в ужас, когато се удряме, нараняваме и плачем, като по този начин хем иска да ни предпази, хем ни предава страхове и тревожности. Тя ни научава на граници и поставя рамките на съществуването ни с първите възгласи още: "Не пипай там, ще се изцапаш!"

В голяма степен от позицията на Сатурн в картата можем да съдим за наличието или липсата на базисно чувство за сигурност в живота, за нивата ни на тревожност, за сферите, които ни плашат и в които изпитваме страх да не се провалим – опитности, унаследени от ранните отношения с майката и отразяващи несъзнателния стандарт или анти-стандарт, поставен от нея пред нас.

Луната представлява емоционалната компонента на аза. В ранното детство ние притежаваме само своите емоции и чрез тях се свързваме с околния свят – първоначално само с мама. Мама се усмихва и бебето се усмихва – отразяват се взаимно, както лунната повърхност отразява почти на сто процента попадналата слънчева светлина. Именно чрез този емоционален контакт на взаимно утвърждаване в магическото единение на връзката майка-дете новородените човешки същества преживяват първичните си озарения за смисъл и за право на принадлежност и живот.

Луната е душата, която оживява тялото, а искрата на живота в това нейно въплъщение бива запалена от майката. Редица народи по света имат вярването, че душите на хората слизат от Луната. Душата се учи посредством влизане във взаимоотношения, обмен и любов, емоционални зависимости и освобождавания, раждания и смърти. Как се справяме в тези фини душевни дела можем да съдим по позицията и динамиката на Луната в хороскопа.

Луната в рождената карта разказва историята на детството ни, на първите ни психически преживявания, които оставят завинаги отпечатък върху емоционалния ни капацитет и способността ни да се свързваме. Тя е нашата емоционална идентичност – единствената, с която разполагаме, когато сме деца и все още не сме развили слънчевите рационални, когнитивни, аналитични качества.

Тази емоционална идентичност в живота ни на възрастни изплува винаги, когато се чувстваме радостни, игриви, спонтанни, интимни, сигурни, изоставени, отхвърлени, неразбрани, засегнати, наранени, истерични, депресивни, инфантилни. Затова и Луната е символ на детето – както детето, скрито някъде зад сериозните и лустросани маски на възрастния, така и детето, което сме били с цялата палитра на сложните му емоционални преживявания, които не е можело да концептуализира.

Една предизвикателно поставена Луна в хороскопа ще отразява трудни взаимоотношения с майката, неадекватна или неефективна майка, която не е успяла да даде емоционална храна на детето и да удовлетвори нуждите му. Ще говори нерядко и за ранно отделяне, създало чувство за изоставеност и впоследствие за вина.

Луна в контакт със Сатурн ще описва неразрешена ситуация или на симбиотична привързаност, или на отхвърляне от страна от майката. И в двата екстремни случая ще се иска сериозна психологическа работа за освобождаване от затегнатата емоционална пъпна връв, била тя позитивна или негативна, която ни държи в гравитационното поле на мама (или нейния вътрешен образ, както по-често се случва) и ни пречи да се свързваме с другите пълноценно като зрели индивиди.

Луната в хороскопа е динамика и процес на адаптация към физическата земна реалност на Сатурн. Тя е реакция спрямо осъществената или възпрепятствана възможност за принадлежност и привързаност. Луната е символ и на преживяването ни в утробата – състоянието на съвършеното единение и райско блаженство в лоното на майката.

Мъжете и жените установяват по различен начин връзка с образа на утробата. Жената е близо до него – тя е родена от утроба и ще ражда от своята утроба. Тя е природна, първична и ще отглежда деца, и ще бъде спонтанна, емоционално зависима и инфантилна, докато мъжът е подписал социалната (и еволюционна) конвенция да утвърждава Слънцето, мъжкото, ума, разума, цивилизацията. Той или мечтае да се върне в утробата, или изпитва ужас и отвращение от нея. При мъжа реакцията към лунното начало е сложна и амбивалентна.

В зависимост от отпечатъците върху душите ни лунни, оставени още от вътреутробните ни преживявания и ранното детство, развиваме капацитет да се грижим за себе си и другите, както и отношението си към майчинството.

Затова и от позициите на Луната и Сатурн в рождените карти на жените можем да се догаждаме какви майки ще бъдат, а от позицията на Слънцето – какви бащи на децата си биха избрали. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти