"Досега не вярвах в тая ретроградна Венера, обаче така ме зашлеви тоя път..."

"Досега не вярвах в тая ретроградна Венера, обаче така ме зашлеви тоя път..."
Снимка: netinfo

Милена Вълканова

Досега не вярвах в тая ретроградна Венера, обаче така ме зашлеви тоя път, че просто няма как да я пренебрегна от тук нататък“ - започва моята приятелка своята тирада.

Точно в деня, в който Венера обърнала своя ход, видяла, че стара нейна любов приела поканата й за приятелство във Фейсбук. Забележете обаче, че поканата била изпратена преди 7 години! И се нароили стари любови, които се пръквали от нищото и й помахвали от ъгъла на забравата, но ни най-малко не предизвиквали оная сладка нега от романтични спомени.

Напротив, както казва тя, нахлули с гръм и трясък и раздухали боклука на чувствата й изпод килима. Оголили все още кървящи рани, така грижливо затискани през годините, но останали недолекувани.

„Сега съм толкова различна. И подходът ми към връзките, и мъжете в живота ми са различни, но с възвръщането на тези мъже от миналото отново си припомних – в емоционалното ми кръвообращение влезе тази отрова - какво е да си отхвърлен, изоставен, недооценен, необичан. Отвори се бездна и вече седмица не мога да се събера. Едвам се сдържам да не започна отново да тропам с крак и да искам тук и сега, веднага, всичко от мъжа, в който съм влюбена в момента. Защото тогава така правех и онзи призрак на миналото ме е обсебил.“

Слушам и си мисля, каква по-христоматийна илюстрация на ретроградна Венера, която идва, за да направи ревизия на моделите ни във взаимоотношенията и на подходите ни в любовта. Бърка с остър пръст в раните, нанесени от отдавнашни битки – все пак е в Овен – със себе си, с другия. Особено там, където сме възприемали любовта като ловджийска страст, схватка на егота и борба за надмощие.

Направи ми впечатление в разказа на приятелката ми, че чувствата, които описва, са детски, свързани с хищническия глад на новороденото да получи удовлетоворение на желанията си моментално и, понеже няма концепция за времева последователност от минало, настояще и бъдеще, в неспособността си да отлага удоволствието преживява фрустрацията като разпад, заличване, отрицание и отхвърляне. Тоест раната, в която ретроградна Венера така нетактично бърка, е свързана с детска травма.

Попитах я къде се намира Луната в хороскопа й. И, разбира се, оказа се не някъде другаде, а именно в знака Овен и в осми дом на емоционалните възли, зависимости, разкъсвания и болки. Казах й, че сега е нейното време да ги преживее отново, да ги осъзнае и отработи, а впоследствие да направи избор.

Снимка: netinfo

Дали в полза на старите емоционални модели, закотвена в детската позиция на непрестанно търсене на онази родителска фигура, с която ще се сражава, напъвайки границите на търпимостта й и търсейки несъзнателно безусловната любов, която ще я обича дори когато вътрешното дете безобразничи. Или в полза на зрялото разпознаване на другия като отделна уникална личност, а не като обект за задоволяване на личните й желания. Все лунни въпроси.

Любопитството ме отведе да проверя как и други хора преживяват ретроградна Венера в Овен. Една друга Луна в Овен бива „принудена“ след дълги години занемаряване на женската си профилактика да отиде на гинеколог, който се оказва силно майчински тип и  като с магическа пръчка нежно повдига завесата на темата за деца и раждане в живота й – тема, старателно избягвана и отречена.

Аз самата имам Юпитер в Овен в 11 дом на приятелството. Ретроградната Венера като по часовник ме отведе на пътуване в чужбина (Юпитер), в един град, в който съм живяла и който е белязал личната ми история с наивни възходи и драматични падения в любовта. Благодарна съм, че там ме приюти верен приятел и съмишленик.

Снимка: netinfo

За да се докоснете до посланието на ретроградна Венера във вашия живот и за да се възползвате от това нелеко, но безкрайно ползотворно време до 15 април, потърсете къде попада планетата във вашата карта – в кой дом, както и какви планети имате в знака Овен. Така ще можете по-добре да разшифровате задачите, които ретроградната богиня на любовта поставя в живота ви, към какво ви връща и призовава да изведете на ново ниво на проявление.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти