Добре дошъл, ретрограден Марс! Нови изпитания за всички

Добре дошъл, ретрограден Марс! Нови изпитания за всички
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Ретроградната фаза от движението на дадена планета носи дълбокия смисъл на преосмисляне, ревизия и реорганизиране. Разбира се, планетата съвсем не пътува на обратно в действителност, но гледана от Земята, докато я задминаваме, тя сякаш се движи назад.

Затова и ретроградният ход на планетите в голяма степен е свързан с нашата позиция спрямо света в ролята ни на земляни, в ролята ни на обитатели на даден географски, времеви и културен ареал. Ретроградното движение в по-голяма или по-малка степен провокира убежденията и светогледа ни, формирани от колективните нагласи, обществените рамки, семейните ценности.

Ретроградната планета се обръща и обхожда отново отрязък от зодиака, след това пак спира и тръгва директно, преминавайки през същата зона от градуси за трети последен път. Сякаш е нужно да се доизоре целината, да се разрохне добре вкаменената почва, където да покълнат по-жизнеспособни семена.

Марс ще бъде ретрограден от 17 април до 29 юни 2016. Поради спецификата на своето движение Марс бива наблюдаван на заден ход сравнително рядко. Това астрономическо явление дълбоко резонира с характера на самата планета.

Марс е богът на войната. За разлика от Венера, която събира и свързва, Марс има ролята да разделя, да диференцира. Венера съблазнява, притегля, приласкава, докато Марс отблъсква, антагонизира и дистанцира. На психически план той е агресията - в най-широкия смисъл на думата, а именно придвижване напред, настъпление, излъчване на себе си и собствената енергия навън, за да ограничиш периметър на идентичност.

Марс е онова качество у нас, което ни прави борбени, дейни, инициативни, но също и разрушителни, когато марсовата енергия не е осъзната и овладяна.

Немалко астролози смятат, че по време на ретрограден Марс не трябва да започваме нищо ново. Аз не съм убедена в императивността на това твърдение. Марс е импулсивен, целенасочен, праволинеен - следователно склонен към инерция и на моменти към самозабрава в преследване на егоцентричните си цели.

Ретроградието забавя и отклонява ускорението на неговата инертност, затова благоприятства преосмилянето и преразглеждането на житейските ни планове и намерения.

В този период си даваме сметка, че с годините сме позабравили - умишлено или не - за някои блянове (планове?), чрез които сме можели да проявим по автентичен начин личността и творческия си потенциал. На ретрограден Марс може да му се наложи да ни спъне, за да паднем, да се спрем и да се огледаме - там, накъдето сме тръгнали, не ни чака нищо вълнуващо, защото сме изгубили връзката със себе си.

И точно по време на тази принудителна или доброволна почивка е подходящо да направим първа копка в новото русло. То отдавна ни е чакало.

Мнозина ще се разгневят на марсовите своеволия, ще поведат война срещу дразнителя, ще обвинят онзи, който им пречи, във враждебност - колегата, партньора, роднините... Това обаче няма да ги освободи от задължението към себе си да си оттеглят проекциите и да се запитат “Накъде вървя? Накъде съм се запътил?”

Дълго трупаният гняв има нужда да бъде признат, защото в противен случай ще се взриви и ще помете. Да го признаем означава да го назовем в себе си, да поемем отговорност за онази тенденция в нас, която е допуснала твърде дълго да не се оглеждаме наоколо и вглеждаме в себе си, и да променим поведението си така, че енергията и смисълът на гнева да се окажат горивото и огънят за новите ни житейски стратегии и тактики.

Разбира се, хората с по-предизвикателна позиция на рождения Марс в хороскопа ще дадат воля на унищожителния марсов импулс, наранявайки и другите, и себе си - емоционално, физически... Това обаче също са житейски уроци.

Възпламенимостта на марсовата ретроградна фаза е допълнително подчертана и от факта, че само след един ден и Плутон - богът на подземното царство, където е несъзнаваното - също ще обърне своя ход назад. Марс и Плутон са съмишленици - Марс воюва, ранява и убива, а Плутон обгрижва душите на мъртвите.

Марс ни придвижва напред, а Плутон е скритата мотивация зад това. Марс ни дава мъжеството да погледнем врага и собствените си демони в очите, Плутон извършва трансформацията. В нейния огън изгаряме, нейният огън ни изстрелва на следващото ниво на еволюционната спирала.

В колективен план пламъкът на марсово-плутоновото ретроградие е възможно да се окаже взривоопасен. Марс е в знака Стрелец на вярата, убежденията и религията. Не е изключено в някои точки по света да избият заслепени от гняв религиозни винтили и богът на подземното царство да посрещне нови поданици.

Страни, управлявани от знака Стрелец, са: Саудитска Арабия, Австралия, Чили, Унгария, Сингапур, Испания, Колумбия, Финландия, Ирландия, Швеция, Кения.

Не искам да звуча апокалиптично и да всявам страх и паника. Живеем в преломно време на прекрояване на границите - световни и индивидуални - част от тях трябва да се заздравят, а друга част да се сринат. В крайна сметка, ако единицата погледне Марс и Плутон в себе си и види, че врагът е вътре, а не отвън, това би разредило акумулираното напрежение в колективното несъзнавано.

Така или иначе каквото ще става, ще става, върху глобалните процеси практически не можем да повлияем, но пък върху собствения си живот можем.

Както казва еволюционният астролог Стивън Форест, “Този месец получаваме колективна покана да размишляваме върху яростта си, да я пречистим от лудостта и евентуално да продължим да живеем - особено когато тези две планети отново тръгнат директно. Марс на 29 юни, а Плутон на 26 септември.”

Още от Хороскопи:

Любовната поговорка за твоята зодия

Твоето съдбовно число според месеца на раждане

Какво цвете си според зодията?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти