Астрологът, който "дърпал конците" на Римската империя

Астрологът, който "дърпал конците" на Римската империя
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Астролозите в Древния Рим имали противоречива съдба.

Император Октавиан Август поголовно ги гонел от града, защото отчитал силното им манипулативно влияние върху властта, масите и подработването на общественото мнение. Самият той обаче, се възползвал от услугите на звездобройците още с първата си крачка към трона.

По-късно станало ясно, че Октавиан пряк наследник няма да има, понеже единственото дете, което му се родило, било момиче, Юлия. Гледал да я омъжи колкото се може по-бързо в опитите си да озапти разхайтеното поведение на развратната си дъщеря. За целта се консултирал с астролози, които избрали като подходящ партньор нейния братовчед Марк Клавдий Марцел. Вещите лица изглежда се изложили в синастричните си умения, защото момчето се оказало болнаво и починало две години след брака.

Императорът им дал втори шанс и те побързали да излязат с по-сполучливо предложение.

Под тяхно давление Август убедил своя приятел Агрипа да се разведе с жена си и да се ожени за дъщеря му. Бракът просъществувал 11 години.

Третият безкрайно нещастен брак на Юлия бил с доведения син на Октавиан Август, Тиберий, комуто било заповядано да се разведе с жена си. Той също бил уреден от звездобройците, докато същевременно императорът стръвно горял всякаква астрологическа и гадателска литература, по онова време потайно неизтребима в града.

Тиберий така и не успял да обикне Юлия и се спасявал от нея в своите военни походи. Когато обаче последните секнали, той измолил от Август разрешение да се оттегли на остров Родос, за да “учи”. С този акт зачерквал всичките си шансове да стане някога император.

Родос било затънтено място в сравнение с шумния Рим и известно време непривикналият на уединение Тиберий мрачно се влачел по лекции на местните учени. На такава лекция той срещнал един от най-влиятелните мъже в Рим - Тразилий - философ, познавач на Платон и Демокрит и астролог.

Много легенди се носят за тази първа среща. Говори се, че Тиберий поканил редица астролози да му разкрият бъдещето, като веднага след интерпретацията на хороскопа му ги убивал. Тразилий единствен отгатнал в прогнозата си каква зловеща съдба ще го очаква. Това впечатлило Тиберий и му спасило живота.

Легендата навярно е пълна глупост, но е сигурно, че Тиберий бил заинтригуван от режещия ум на Тразилий и че се обучавал при астролога на изкуството да построява и интерпетира хороскопи. Затова и успял да предскаже, че скоро ще бъде призован обратно в Рим за своето блестящо бъдеще. През 4 в.н.е. Октавиан го провъзгласил официално за свой наследник. Тразилий бил неотлъчно до Тиберий и получил от покровителя си римско гражданство. Десет години по-късно, когато Октавиан починал, Тиберий се възкачил на трона, а Тразилий се сдобил с властта зад трона. Съветвал императора по всякакви въпроси - от тривалности в ежедневието до взаимоотношенията му с близки и приятели.

Тразилий успява умело да направлява хода на някои доста опасни за живота му събития в императорския двор. Астрологът бил посетен за консултация от любимия на Тиберий претор Сеян и неговата любовница Ливия.

Деликатният момент тук е, че Ливия била жена на императорския син Друзий. Ще остане тайна завинаги дали Тразилий е участвал в отравянето на Друзий, но пък историята помни, че последният силно ненавиждал астролога заради влиянието, което имал върху баща му.

Тразилий останал с дилемата дали да подкрепи заговорниците, или да ги издаде на императора. Всъщност не му се наложило да избира. Почти сигурно е, че имал важна роля в решението на императора да напусне Рим и да се премести да живее на остров Капри, като по този начин фактически владетел на Рим останал Сеян. Така Тразилий успял да запази властта си както над Сеян, така и над Тиберий.

Интригите и изкусните манипулации, които Тразилий организирал на база или не на астрологията, не се изчерпват с това, но те със сигурност му позволили дълги години живот и влияние на фона на императорските капризни настроения и коварни гонения срещу астролозите.

Още по темата:

Предстои цикълът Сатурн-Нептун. Какво ни очаква?

Сатурн или как се шлифоват диаманти

Гласът на Меркурий и гърлената чакра

Проявленията на Плутон

В търсене на Нептун в хороскопа

За прометеевия дух на Уран

Венера в Edna женска астрологична карта

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти