13-ият знак на зодиака и мистерията около него

13-ият знак на зодиака и мистерията около него
Снимка: Thinkstock

Днес ви припомняме всички подробности за „13-ия знак“ от зодиака, за който все още не може да се постигне консенсус в сферата на астрологията.

Тъкмо се поуталожат страстите и някой вземе, че поднови истерията около тринайсетия знак на зодиака, която започва да циркулира в интернет пространството.

Говори се, че фаталният знак е Змиеносец, съвзездие, което се намира между Скорпион и Стрелец.

Ще се опитам да хвърля малко светлина върху този изтерзан въпрос.

Краткият отговор е, че в астрологията няма 13-и зодиакален знак.

А дългият е следният:

Всичко започва с астронома Парк Канкъл, който в началото на новото хилядолетие тържествено обявява, че съществува един допълнителен знак. Следователно астролозите са невежо племе, което въобще не е наясно със съзвездията. Те просто използват грешен зодиак!

Да, ама не. По подобен начин може да се изкаже единствено човек, който никога не си е направил труда да се запознае с астрологията и нейните базисни концепции.

Първо, астрономите наблюдават съзвездия, тоест струпвания от фиксирани звезди, подредени по определен начин от гледна точка на нашата перспектива и затова наричани още астеризми. 

Астрологията не работи със съзвездия, а със зодиак от 12 знака.

Това, което астрономите, непрочели и ред астрология, не разбират, е, че зодиакът, използван от западната астрология, се основава на сезоните, а не на съзвездията. От своя страна сезоните са резултат от наклона на земната ос в орбитата на планетата ни около Слънцето. Когато Слънцето пресече екватора в посока на север, имаме пролетното равноденствие, което е началото на знака Овен - започва пролетта в северното полукълбо.

Всеки зодиакален знак заема 30 градуса по еклиптиката или окръжността на хороскопа. Докато съзвездията са с най-разнообразни размери и трудно може да се дефинира къде е началото и края на всяко.

Зодиакът на западната астрология се нарича тропически. Той не съвпада със съзвездията. Някога е съвпадал - преди около 2000 години, когато астрологията била в процес на формиране като наука и изкуство, но оттогава се е развила. Това съвпадение се случва на всеки 25,800 години, което е продължителността на един прецесионен цикъл. Прецесия се нарича вибриращото движение на земната ос, което предизвиква нейното изместване - също като пумпал. Това изместване е причина за изместване на точката на пролетното равноденствие.

За западната астрология зодиакът е символичен конструкт. Той съдържа в себе си колективния опит на човечеството, натрупан във взаимодействието му с природата, социума и собствената си психика. Всеки един знак представлява архетипно състояние на веществото, енергията и житейските процеси. Най-простичко казано, в Овен нещата възникват и се зараждат спонтанно с вик за живот, в Телец те се утвърждават, добиват форма и телесност, в Близнаци започват да обменят помежду си в стремеж към (себе)познание, и т.н.

Зодиакът съществува във формата, в която го познаваме, единствено и само гледан от Земята. Той няма обективна реалност, понеже не би съществувал от перспективата на друга планета в нашата галактика.

Зодиакът преставлява динамичен енергиен пръстен около Земята, образуван от проекциите на хомо сапиенс, които съставляват неговия вътрешен психически опит - фантазии, чувства, надежди, търсения и борби, отразени в цялостната митология на човечеството. На небето човекът виждал Телеца, символ на богинята майка от ерата на матриархата, Овена - животното покровител на войнствените номадски племена, които посичат богинята и налагат религиите на войнствения бога баща. Там откриваме и историята за Кастор и Полукс в Близнаците...

Следователно зодиакът има своята стойност като портала, през който космическите послания биват превеждани на езика на универсалната човешка опитност в цикличност и развитие. Той е границата, където земната природа и вселенската природа се срещат.

Новият зодиак на НАСА, който включва 13 зодии

Някога човеците, докато си разказвали истории под осеяното с ярки звезди нощно небе, виждали образи и картини по неговата твърд, а именно съзвездията водели ръката на въображението им. Затова и в астрологията съзвездията представляват по-скоро отправна точка за назоваване на зодиакалните знаци и за синхроничната корелация между движението на планетите на фона на зодиака и човешките преживявания.

И така - фактът, че еклиптиката закача и съзвездието Змиеносец, не е основание да го смятаме за 13-и знак на зодиака.

Няколко причини да не се идентифицирате с астрологичния си знак

 

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти