Създадено за Sculptra

Д-р Присадашка: С добре подбрани процедури удължаваме младостта на лицето

ф
Снимка: Личен архис: Д-р Присадашка

Да поддържаш лицето си младо и красиво не е въпрос на суета, а на грижа, точно както балансираният хранителен режим и редовните физически упражнения.

Още повече, че науката за остаряването се развива с бързи темпове и ние научаваме все повече и повече за начина и причините, поради които остаряваме.

А когато знаем това, ще знаем и как да го предотвратим или забавим значително.

В полето на дерматологията отдавна са изяснени основните механизми, които водят до стареене на кожата - липса на хидратация и подхранване, намаляване на естествено съдържащите се в кожата колаген и еластин и стремглаво напредване на дегенеративни процеси в кожните клетки в следствие на всичко това.

На база на тези знания дерматологията разработва както кремове и серум за повърхностно третиране на кожата, така и препарати, които се инжектират в по-дълбоките слоеве и стимулират производството на така нужните за младостта на кожата ни вещества.

Повече по темата ще ни разкаже д-р Камелия Присадашка, дерматолог, специализирала в естетична медицина и преминала през редица курсове за цялостна оценка на кожата, промяната в структурата на лицето вследствие на хронологично и фотостареене, подготвяне на индивидуални програми за разкрасяване и подмладяване и др.

д
Снимка: Личен архив: Д-р Присадашка

Д-р Присадашка, вече над 15 години дерматолози и журналисти заедно работим за популяризиране на грижите за кожата и превенция на стареенето. Останаха ли все още мистични зони и теми, свързани с процеса на стареене? Какво още не знаем за най-големия си орган - кожата?     

Естетичната медицина се развива със светкавична бързина, правят се все повече клинични проучвания как да забавим процесите на стареене не само на кожата, но и на целия организъм, но имаме много още какво да откриваме.

Вие сте трейнър на брандовете Restylane и Sculptra за България. Всички познаваме Restylane, който е от 16 години на българския пазар, но разкажете ни малко повече за Sculptra.

Скулптра е оригиналният колагенов биостимулатор с поли-L млечна киселина на пазара и е единственият одобрен от Американската асоциация по храни и лекарства (FDA).

Той е познат в естетичната медицина още от 1999 г. От тогава до сега са проведени многобройни клинични проучвания за неговата ефективност и безопасност, като в последните няколко години са обследвани повече от 10 000 пациенти и са осъществени повече от 50 публикации в медицинската литература.

Едно от най-големите клинични проучвания доказва, че Скулптра увеличава колаген тип I в кожата на третия месец с 66,5% .

Как влияе Sculptra на кожата и какви са очакваните подобрения след инжектиране с нея?

Скулптра стимулира собственото производство на колаген и еластин в кожата, за да възстанови постепенно еластичността и стегнатостта на кожата, постигайки естествено изглеждащи резултати, които могат да продължат повече от 2 години. След инжектирането на Скулптра в кожата се образува контролирана реакция, при която започва струпване на клетки, които по-нататък са отговорни за образуването на нов колаген.

Той започва синтезирането си след около 3 седмици от инжектирането на Скулптра в кожата. Чак тогава пациентите започват да усещат резултат от процедурата. Необходимо е да се проведат поне 3 процедури, за да се получат видими и трайни резултати, които могат да продължат повече от 2 години.

Вие от колко време инжектирате Sculptra и какви са Вашите лични наблюдения?

Моят опит със Скулптра започна след един от Световните конгреси по естетична медицина в Париж. Тогава бях вдъхновена да започна да работя със Скулптра заради един от тренерите на Галдерма, който показа впечатляващи резултати. Връщайки се в България, аз веднага започнах да прилагам Скулптра на една моя пациентка. Заснемах я всеки месец, като след всяка процедура имаше все по-впечатляващ резултат.

Показвайки резултатите на други пациентки, започна да се увеличава броят им, като днес средно имам по 4-5 пациента на ден, включително и мъже. На практика за период от около 1 година не съм имала пациент, който да е недоволен от резултата, получен от Скулптра.

На каква възраст е най-подходящо да се направи процедурата със Scluptra и колко процедури?

Зависи от качеството на кожата на пациента. Понякога се наблюдава загуба на колаген и еластин при по-млади пациенти, било поради генетични причини, хормонални промени, продължително излагане на УВ-лъчи или други външни или вътрешни фактори.

Длъжна съм да кажа, че има и противопоказания. Бременните жени трябва да се въздържат като цяло от такъв тип процедури, както и хората под 18 години, при които кожата все още се развива. Всички противопоказания е редно да бъдат съобщени от лекаря, а можете да се запознаете с тях и в този документ.

Съвременните тенденции показват, че пациентите не желаят да имат обемизирани лица, но почти няма процедура, която да не води като резултат до промяна големината на скулите, брадичката и челюстта. Как изглеждат лицата на пациентите след процедура със Sculptra?                   

Първо трябва да отбележа, че Скулптра не е филър, следователно той не може да увеличи обема на лицето и да промени формите му. Това, което прави Скулптра, е да подобри цялостно качеството и еластичността на кожата, образувайки нов колеген тип I. Кожата става по-плътна, по-бляскава, по-еластична и по-повдигната, без да се променя индивидуалносттта на пациента.

Искам да подчертая, че този продукт трябва да се използва само от медицински специалисти, които имат подходящо обучение, опит и познания относно употребата на продукта и анатомията във и около мястото на инжектиране, за да намали до минимум риска от потенциални усложнения (като образуване на папули/нодули, перфорация на съдове или травма на нерви и други раними структури).

Процедурите на инжектиране са свързани с риск от инфекция, ако не се спазва спазват асептична техника и стандартна практика за предотвратяване на кръстосани инфекции.

Рядко говорим за една друга издайническа зона - деколтето. Какво можем да направим за освежаване на кожата там?

Шията деколтето и ръцете са зоните, за които трябва да се грижим, така както се грижим за лицето. При тях също можем да инжектираме Скулптра, за да подобрим качеството на кожата. Поддържащи процедури можем да правим със Restylane Skinboosters, за да хидратираме в дълбочина кожата в тези области.

Те са продукти, съдържащи стабилизирана хиалуронова киселина. Разбира се, изключително е важно да имаме и добра външна хидратация със серуми и кремове, както и редовно да посещаваме медицински козметик за почистване на лицето и хидратиращи терапии с професионални продукти.

Ще издадете ли Вие самата как поддържате кожата си? С какви процедури и продукти?

Аз съм започнала да се грижа за кожата си още преди 30-годишна възраст, с цел да направя превенция на остаряването на кожата и подкожните тъкани.

Много е важно за мен една кожа да бъде здрава и да изглежда свежа. Чак тогава препоръчвам провеждането на инжекционни процедури. Всяка година провеждам различни процедури, в зависимост от нуждите на лицето ми.

Между по-сериозните процедури правя скинбустери, а в момента правя Скулптра както на лицето си, така и на шия, ръце, мишници, седалище, така че очаквайте скоро отзиви и за тялото.

Кой е новият еликсир на младостта, който ще те върне назад във времето?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти