Подходящи храни за здрави кости и зъби

Калциеви находища
Снимка: Thinkstock

Здравето на костите е залог за здравето на цялото тяло. Остеопороза, болести на скелета – това са проблеми, които атакуват жените по време на менопаузата.

Напоследък обаче се наблюдава и младежка остеопороза. Колкото до здравите зъби, все по-малко стават хората, които смело могат да блеснат в здрава усмивка.

Здравето на костите зависи от успешното съчетание на калций и фосфор. Калцият е необходим, за да поддържа нормална жизнена дейност. Този елемент е на пето място по важност за живота след кислорода, въглерода, водорода и азота, пише "Gotvach.bg".

Прекомерното усвояване на калция в тялото се нарича хиперкалциемия
Снимка: Thinkstock

Калцият е основна съставка на костите и зъбите. Ако този елемент поради някаква причина не постъпва отвън, организмът започва да го извлича от костите и зъбите.

За едно денонощие тялото ви има нужда от 700 мг калций. Това количество се набавя с храната, но при емоционални сривове тази нужда се удвоява.

Но за да остане калцият в тялото, е необходим фосфор, а освен това и магнезий. Витамините A и D помагат на калция да влезе в кръвта. Достатъчна е липсата на който и да е от тези елементи и това влияе на структурата на костната тъкан.

Магнезият може да бъде доставен на тялото с храни като тиква, цвекло, моркови, пилешко месо, сушени плодове, зърнени храни, трици и кълнове. Намалете до минимум животинските мазнини и намалете солта и захарта.

Снимка: Thinkstock

Калцият, то се знае, в големи количества се намира в млечните продукти. Овесените ядки, елдата, яйцата, морските дарове и морските риби съдържат калций, a също и ябълките, доматите, краставиците, картофите, както и във вишните, сливите и гроздето.

Фосфорът се съдържа в почти всички продукти – ядки, сирене, черен дроб и бъбреци, бобови култури, шоколад, яйца, салами, пушено месо, пържени картофи.

Витамин D може да доставите, като ядете рибено масло, черен дроб от риба треска, кокоши и пъдпъдъчи яйца. Витамин D се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи.

Отдавна е доказано, че слънчевите лъчи намаляват стреса и депресивните състояние
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти