Защо е вредно да готвим със зехтин

Защо е вредно да готвим със зехтин
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Всички сме чували колко полезен е зехтинът и как трябва да присъства колкото се може по-често в ястията ни.

Дали обаче е добре да готвим със зехтин? Когато става дума за екстра върджин, то отговорът е определено не.

Той е студено пресован, не минава термична обработка и когато решим да си пържим яйца или мекички, на пример, с него, се превръща в канцероген.

Зехтинът е ненаситена мазнина и като такава е полезен само, ако се консумира суров.

Тоест, можете спокойно да го добавите на салати, но не и да го ползвате за готвене.

Също така трябва да стои далеч от слънчева светлина (ненапразно всички бутилки със зехтин са от тъмно стъкло).

Ако искате да готвите с мазнини, то ползвайте растителни – кокосово или палмово олио, или дори животински.

Научете още за това кои мазнини са полезни и кои не от специалното видео по темата:

Още за зехтина:

Зехтинът - течното злато
Изобилие по гръцки
Зехтин срещу инсулт
Приложения на зехтина извън кухнята

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти