Какво трябва да знаем за карамфила

Какво трябва да знаем за карамфила
Снимка: Thinkstock

По-голямата част от подправките, които всекидневно използваме в кухнята, са богати на антиоксиданти. Карамфилът не само че не отстъпва, но дори може да се класира на върха в тази подредба.

Ароматната подправка съдържа още витамин С, витамин К, магнезий, калций, манган. Карамфилът е богат също на омега-3 мастни киселини и фибри. Една от неговите най-ценни съставки е евгенолът – вещество, което придава приятния аромат на подправката.

Карамфилът е една от най-полезните подправки, особено добре влияе на стомашно-чревния тракт. При всякакви чернодробни проблеми ароматната подправка може да бъде наистина полезна. Използва се при лошо храносмилане, разстройство, гадене, газове и др., пише "Gotvach.bg".

Симптоми като повръщане, стомашна раздразнителност, ще изчезнат бързо, ако използвате карамфил редовно. Болката в стомаха също ще отшуми – имайте предвид обаче, че голямо количество от подправката може да предизвика обратен ефект и да раздразни стомаха.

Активните съставки в подправката подобряват перисталтиката и секрецията на храносмилателните ензими – по този начин и храносмилането се подобрява.

Карамфилът може още да ни предпази от хранително натравяне – различни изследвания показват, че карамфиловото масло потиска растежа на бактериите, които причиняват някои хранителни заболявания.

Освен това карамфилът има аналгетични свойства и може да помогне при някои проблеми със зъбите, често облекчава и зъбни болки. Карамфилът присъства в състава на голяма част от пастите за зъби именно заради това си свойство.

Използвайте карамфиловото масло, за да облекчите възпалените венци или просто за поддържане на здрава и хубава усмивка. Билката дори може да се използва за справяне с лошия дъх.

Антисептичните свойства на подправката ще помогнат при порезни рани, които не са много дълбоки, натъртване, изгаряне. В комбинация с други билки, които имат загряващо свойство, карамфилът може да лекува дори и ракови заболявания, сочат резултатите от различни изследвания.

Карамфиловото масло се използва не само в кулинарията и народната медицина – добавя се като аромат в много лосиони и кремове, а също и в производството на парфюми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти