Няколко здравни твърдения, които леко ни съмняват

Истински лъжи
Снимка: netinfo

Всеки знае, че приказките от уста на уста се предават бързо и всеобхватно, но често техните послания се изкривяват с течение на времето и ние спираме да се замисляме дали най-разпространените факти са истина или не. Тъй като толкова сме свикнали да ги слушаме отвсякъде, че накрая ги приемаме за категорични и неоспорими.
А това често се случва и с редица здравни ''постулати'', в които има достоверност, но не бива да се приемат абсолютно на сериозно.

Историята с осемте чаши вода на ден
Няма нищо лошо в това да изпивате такова количество вода дневно, но дори и да не достигнете този норматив, може да си набавите допълнителни дози живителна течност чрез консумацията на повече плодове, зеленчуци и сокове. Така че ''пийте'' вода от повече и различни източници.

Историята за едната ябълка на ден
Че ябълките са полезни и гъмжат от антиоксиданти е неоспорим факт. Разбира се само те не са достатъчни, за да спрете да се обаждате веднъж завинаги на вашето джипи, но редовната им консумация ще намали рисковите фактори, отговорни за раковите и сърдечно-съдовите заболявания. И все пак има много сортове от този плод, като всеки се отличава със своите характеристики, но според редица световни изследвания най-ценният е т.нар. Red Delicious, защото съдържа повече ефикасни съставки в сравнение с останалите разновидности от ''забранения плод''.

Историята с пукането на пръстите
Мнозина обичат да пукат своите пръсти или вратни прешлени, но не са ни убягвали и притчите, че тези действия могат да ни докарат артритни заболявания след време. Да обаче още през 1990-а по време на Годишния американски конгрес по ревматични болести ставя ясно, че това са само митове и легенди. Така че, практикувайте костното пукане сами, колкото си искате, но бъдете предпазливи, за да не се самонараните и се съобразявайте с хората около вас, на които този звук може би съвсем не им се нрави.

Историята с шоколада и акнето
Повечето дерматолози са на мнение, че акнето се дължи на генетична обусловеност, хормонален дисбаланс, както и на типа на кожата. А според Американския здравен институт няма особена връзка между количествата шоколад, които приемаме и увеличаването на акнето. Да внимават само тези, които имат алергия към този сладък десертен продукт. Но ако сте убедени, че именно шоколадът е причината за лошия изглед на лицето ви, то тогава го ограничете за някоя и друга седмица, пък да видим дали той ще се окаже главният виновник за недобрия вид на вашата кожа.

Историята за мократа коса и студеното време
Дали мократа коса и студеното време имат пръст в това да хванете настинка? Отговорът е ''Не'', защото простудните и грипни заболявания се причиняват от вируси и бактерии, а не от студа навън. Не че ви съветваме да излизате с влажна коса на минусови температури, но това няма да ви тръшне на легло, освен ако не сте били в близък контакт с вече заразили се хора.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти