Да освежим лятото с бира

Да освежим лятото с бира
Снимка: Thinkstock

Как да се преборим с жегите през лятото без да се налага да се охлаждаме във фризера, да се потапяме във вана с лед или да изкачваме трудно достъпен, криещ опасности, планински връх?

Отговорът е лесен – тялото се нуждае от хидратация, а какво по-хубаво от студена свежа бира в горещините в компанията на приятели и вкусна, лека храна smiley

И освен че разхлажда, напомняме, че бирата има не едно или две благоприятстващи човешкия организъм свойства, известни още от древни времена.

И освен че разхлажда, напомняме, че бирата има не едно или две благоприятстващи човешкия организъм свойства, известни още от древни времена. С освежаващия си вкус пивото може да е могъщ съюзник срещу жегите и да ни хидратира, с важното уточнение да консумираме в разумни количества.

Заради високото съдържание на вода и соли в състава си и традиционно ниското съдържание на алкохол, бирата възстановява водния и електролитен баланс на тялото. Освен това, спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите. Това е и причината да е подходяща дори след тренировки или друг тип тежки физически натоварвания.  

Полезно е да знаете още, че пивото е една от малкото напитки, която се произвежда от изцяло естествени суровини - малц, хмел, вода и бирена мая. Тези дарове на природата осигуряват на почитателите ѝ редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, минерали и витамини, най-вече от група В.

Последните допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. А важен факт за пивните дрожди, известни като бирена мая е, че съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и белтъчините и правят кожата мека, косата гладка, а ноктите спират се чупят.

Ето защо бирената мая намира все по-широко приложение в козметиката и се използва дори при СПА процедури.

Забравете клишетата, разбийте митовете!

Широко спряганият мит, че пивото е отговорно за трупане на килограми, отдавна е оборен от изследвания на български и чуждестранни учени. По-често от напълняване се опасяват дамите, които обичат да пият бира.

Нека да ви успокоим обаче, че пивото няма да доведе до т.нар. „бирено коремче“ и ще запазите фигурата си стройна, ако го консумирате разумно – това означава до половин литър за жените и до литър за мъжете, но не повече от 5 дни в седмицата. И да не забравяме, че закръглените форми не се дължат на пенливата напитка, а на количеството храна, която консумираме с нея.

Не на последно място, бихме искали да ви зарадваме, че пивото има доказано релаксиращо и антидепресантно действие. Заради съдържащите се аминокиселини в белтъчния си състав, бирата стимулира синтеза на ендорфините, известни като „хормони на щастието“.

Така че какво друго ни остава, освен да се радваме на малките неща в живота, да се отдадем на почивка, да се забавляваме с приятели и да се охлаждаме с мярка!  

Сходни статии:

10 причини да харесваш бира
За древната връзка между жените и пивото
От бира ли се получава наистина биреното коремче?
Лек срещу стареене и стрес? Бира!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти