Да облекчим час по-скоро болното ни гърло

Ама че неприятно усещане
Снимка: netinfo

Възпаленото гърло е сред най-разпространените симптоми, които могат да възникнат по всяко време на годината, така че винаги трябва да сме подготвени и да знаем как да се справим с болките и дразненията в тази област.

* Продуктите с твърда консистенция са травмиращи за възпалената лигавица на гърлото. Затова е удачно те да се изключат временно от хранителния ви режим.

* Най-добре е храната ни да се състои от разнообразни супи (топли, но не и горещи), каши, мек хляб и варени зеленчуци. Народната медицина препоръчва използването на тиквата като средство срещу ангина. Тя може да се запече или свари, да се направи на сок или крем супа. Съдържащите се в тиквата вещества облекчават болката и намаляват интензивността на възпалението.

* Болното гърло и нискокалоричната диета са несъвместими. Наличието на достатъчно мазнини в храната оказва положителен ефект върху лигавицата и облекчава дишането. Мазнините съдържат витамин А и Е, а те са сред основните антиоксиданти, подпомагащи оздравителните процеси.

* Лукът и чесънът съдържат големи количества природни антибактериални вещества и ефирни масла, което е от полза при болното гърло. Повечето подправки, най-вече тези с остър вкус, ще трябва временно да се ограничат.

* Много диетолози препоръчват при ангина да се ядат мед, цитрусови плодове, шоколад и орехи. С тях обаче обаче не бива да се прекалява - те наистина помагат, но предозирането им може да провокира силна кашлица, особено при склонност към алергии. Така че е добре да се почне с по-малки количества от тези храни, за да се наблюдава как реагира организмът.

* Излишно горещата, както и студената храна дразнят болното гърло, травмират го допълнително, а лигавицата реагира на това с още болка.

* Пийте повече топли напитки като мляко, топъл компот, а чайовете от джинджифил, карамфил и мента са сред най-ефикасните течности.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти