Какво трябва да знаем преди да започнем с джогинга

Какво трябва да знаем преди да започнем с джогинга
Снимка: Thinkstock

Колкото по-хубаво става времето, толкова по-малко оправдания имате да стоите вкъщи на дивана. Заредете се с енергия и позитивизъм и отидете да потичате в парка! Така хем ще се раздвижите, хем ще сте спокойни, че ще направили нещо за себе си и доброто си настроение.

Преди да се захванете с джогинга обаче, трябва да вземете няколко неща под внимание.

Като начало – винаги загрявайте преди тренировка! Така ще избегнете излишни травми.
След това, когато започнете да тичате, стартирайте бавно. Със сигурност ще се чувствате пълни с енергия, която искате да изхабите час по-скоро, но колкото по-бързо тичате, толкова по-лесно ще се изморите.

В един момент ще се окаже, че сте тичали двайсетина минути и вече едва ли поемате дъх. От подобно нещо са застрашени най-вече хората, които се занимават с джогинг от скоро и още нямат изградена рутина и издръжливост.

Внимателно подберете екипа си. Не е важно да е по-последна мода, трябва да ви е удобен. Долнището трябва да позволява на краката ви да бъдат достатъчно подвижни, а не да се "оплита“ около тях.

Маратонките са най-важни. Те трябва да са много удобни и да не ги усещате на краката си. Иначе рискувате да провалите тренировката си, заради образувалите се мехури и мазоли.

Тъй като в последно време климатичните условия ни "радват“ с повече дъжд, отколкото ни е необходим, може да помислиш за водоустоичиви маратонки, които ще запазят краката ви максимално сухи.

Подбирайте внимателно и терена, по който ще тичате. За предпочитане е да е максимално гладък. Ако ще тичате в по-гориста местност, то задължително сложете дълъг клин или спортен екип, покриващ краката.

За всички, които тренират на открито в следобедните часове, слънцезащитният крем, шапката и слънчевите очила са задължителни. И още нещо - никога не спортувайте гримирани, така само запушвате порите си.

Веднъж намерите ли вашият начин на трениране, ще се почувствате много по-сигурни и уверени в себе си и ще тичате с истинско удоволствие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти