Заредени с витамин С - с касис

Заредени с витамин С - с касис
Снимка: Thinkstock

Зрънцата касис имат сладък и тръпчив вкус, подобно на черното грозде. Плодовете растат в клъстери (като грозд) и имат тъмна обвивка, а под нея се открива желеобразна зелена маса. Те растат на малък храст, който се смята, че произхожда от Великобритания.

Касисът е много богат на витамини от В-групата, витамин С и важни минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Само 100 грама от него осигуряват 300% от дневните нужди витамин С.

Френското грозде съдържа също и фибри, аминокиселини и есенциални мастни киселини. В действителност плодовете на касиса са били заместител на портокалите през Втората Световна Война, като стойностите на Витамин С в него са 4 пъти повече, отколкото при цитрусовия плод.

Освен това касисът е богат на флавоноиди, които подпомагат функционирането на кръвоносните съдове, намалява нивата на лошия LDL холестерол. Подходящ е за прием от хора с повишена съсирваемост на кръвта, защото плодовете предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Смята се, че касисът е много полезен дори още в ранна възраст, а изследвания показват, че намаляват проявата на атопични дерматити (кожно заболяване).

Плодовете на този храст са служили като лек на Британските острови още през Средновековието, като били известни с възможностите си за лечение на камъни в пикочния мехур и чернодробни нарушения. А ако се направи сироп от тях, то той би бил много полезен при кашлица и белодробни заболявания.

Плодовият сок от касис съдържа определен полизахарид, стимулиращ имунната защита. Изследвания в тази област посочват, че именно той притежава унищожително свойство срещу туморните клетки.

Този плод е особено полезен и заради способността си да забавя процесите на стареене в организма. Така например високото количество Витамин С забавя скоростта на посивяване на косата и появата на бръчки.

Антиоксидантите още повлияват положително върху здравето на очите, като предпазват от появата на катаракта (перде), която възниква поради натрупване на окислени протеини в лещата, на окото и така се възпрепятства проникването на светлината.

Други проучвания посочват още, че сокът от касис има благоприятно влияние върху невродегенеративните заболявания като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Касисът служи и като лек при инфекции на пикочните пътища, например при цистити (навлизане на бактерии в пикочния мехур).

Прочети още:

(Не)истини за витамин С

От какво още може да ни предпази витамин C

Шест причини да обичаме касиса

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти