Репички за здраве

Репички за здраве
Снимка: netinfo

Няма как да направим хубава пролетна салата, без да нарежем в нея репички. Те са вкусни, цветни, свежи и много, много полезни.

Историята на репичката започва от Средна Азия. Отглежда се като зеленчукова култура от около 1000 г.пр.Хр. в Егпет, Китай, Япония, Рим и Гърция.

Има основно две групи сортове - европейски и китайски. У нас се култивират европейските форми. Репичката е студоустойчиво и светлолюбиво растение с къс вегетационен период. 

Кореноплодите са дребни с овална, конусовидна или цилиндрична форма. Външното им оцветяване варира от розово до червено и виолетово или е комбинация от тези цветове. Месото е бяло, сочно, крехко и плътно в свежо състояние.

Цветът на репичката може да каже много за нейното качество – ако е проядена от червеи, ще има вишневочервени нишковидни петна.

Тези зеленчуци са богати на ензими, минерални соли и витамини. Съдържат още етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези. 

Сочните червени репички са богати на флуор - най-важният елемент за костите и зъбите, укрепващ зъбния емайл. Използват се за консумация в прясно състояние, като най-широкото му приложение е при правенето на пресни зеленчукови салати.

Не е подходящ зеленчук за топлинна обработка, тъй като месото се скашква и загубва вкусовите си качества. 
В кулинарията се използват в салати и като украса. 

В комбинация с маруля или спанак се получава чудесна пролетна салата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти