Лечебната мощ на черния бъз

Черният бъз вирее на сенчести места, цветовете му се събират преди пълното им разцъфване. В тях се съдържат етерични масла, витамин С, гликозиди, органични киселини, дъбилни и слузни вещества и др.

В плодовете се съдържа още витамин А, витамини от група B, захари, аминокиселини и др. Всъщност лечебни свойства имат всички части на растението.

Черният бъз има пикочогонно и слабително свойство – отвара от билката се пие при запек и лениви черва. В този случаи се препоръчва да се направи мармалад от плодовете на черния бъз, който да се консумира по няколко пъти на ден - по 1 ч.л.

Освен това билката е изключително ефикасна при възпаления на дихателните пътища – помага за отхрачването, често се използва при бронхити, прегракнал глас, дори ангина.

Билката е ефикасна и за понижаване на кръвното налягане, освен това помага при възпаление на простатата, задух. Външно черният бъз помага при ревматизъм и подагра, възпаление на очите,изгаряния, кожни възпаления, хемороиди, отоци и др.

Черният бъз подпомага още функцията на черния дроб, а плодовете му влияят общоукрепващо. Продължителната употреба на бъзовия цвят действа успокояващо на нервната система, билката е ефикасна и при пролетна умора.

Черният бъз има изключително силно действие върху имунната система, често е наричан български женшен. Много билкари съветват преди всяка зима да се снабдим с билката, за да можем да си приготвяме отвари.

При редовна консумация на черен бъз можем да се предпазим от грипна епидемия, убедени са билкарите. Листата на билката са ефикасни при възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Запарката от билката се прави по следни начин – в 300 мл вряща вода се слага една супена лъжица цвят от черен бъз и се оставя да кисне 60 минути. След това се пие по 1 чаена чаша три пъти на ден. Желателно е да се приема преди хранене.

Ако сте се простудили, направете си чай от листа от мента, цвят от бъз и липа. От всички билки се слага по равно. От този чай ще се изпотите и простудата ще мине по-лесно и бързо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти