Храните с най-неприятен аромат

Храните с най-неприятен аромат
Снимка: Thinkstock

Питали ли сте се някога защо храната губи вкуса си, когато имате настинка или носът ви е запушен? Това е така, защото вкусът се формира от комбинацията на вкус и мирис.

Едно от най-приятните неща на храната е нейният аромат, благодарение на който стимулираме апетита.

А кои са най-силно миришещите храни в целия свят, foodpanda подбра няколко:

Сушена риба

Най-обикновената храна в този списък е сушена риба, която се яде като закуска в Корея, Китай и други азиатски страни. Наистина отвратителната й миризма е призната като ужасна от туристи и преселници, които са прекарали известно време в Азия.

Бургундско сирене

Следващата отличителна с неприятен мирис и аромат храна безспорно е сиренето. Бургундското сирене е една от любимите храни на Наполеон и той го кръщава „Цар на всички сирена". Любопитен факт за деликатеса е, че заради острата му миризма било забранено пренасянето му в обществения транспорт във Франция.

Вековно яйце

Друг претендент за натрапчив мирис е вековното яйце. То се получава като яйцето се покрива с паста от глина и сол и после се накисва в оризови люспи, за период от три години. Когато се отвори, то е с черно-зеленикав цвят, кремаво, с желеобразна консистенция и ужасна миризма (а кому е нужно изобщо да прави подобно нещо, за нас остава неясно... – бел. ред.)

Дуриан

Най-изненадващият член на този клуб е плод. Дуриан е плод от Югоизточна Азия, използван за шейкове или като плънка за сладки кифлички. За други обаче плодът е с неприятна миризма, която напомня за бургундското сирене, тъй като и за него важи забраната за пренос в обществения транспорт в редица страни в Югоизточна Азия, включително и в таксита в Тайланд и Сингапур.

Прочетете още:

Кои храни намаляват киселините
Храните без глутен
12 храни за естествено избелване на зъбите
Историята на средиземноморското хранене

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти