Примамливите рекламни снимки на храни водят до затлъстяване

Да консумираш с очи
Снимка: netinfo

Немско проучване показва, че изкушаващите рекламни фотоси на добре изглеждаща храна са една от причините за все по-напълняващото население в редица европейски страни. Тези снимки много бързо примамват по-лабилните хора и те трудно устояват на поредната доза висококалорични продукти, се казва в изследването.

Учените от Германия допълват, че само кратък поглед върху такива реклами е способен да повиши нивата на хормоните, контролиращи апетита. Влиянието на рекламните визии е толкова силно, че дори два часа след като сте закусили обилно, може да ви се прииска да изядете парче торта, ако видите добре изглеждаща негова снимка.

Всъщност връзката между аромата и вида на храната отдавно е разкрита, но сега за първи път е установено, че и само една фотография е способна да възбуди апетита ни толкова силно.

За целта били наблюдавани реакциите на десетки мъже, които не страдат от затлъстяване. При показването на снимки с различни деликатеси и блюда, хормонът, контролиращ апетита, наречен грелин, почти мигновено покачвал своите стойности.

"Резултатите само доказват, че нивото на грелин в кръвта се повлиява от редица външни фактори, каквито са и фотосите", разкрива Петра Шюслер, която е участвала в провеждането на експеримента.

Тя допълва, че хората, пазещи диети, е най-добре да избягват гледането на такъв тип снимки, за да не се изкушават допълнително от тяхното съдържание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти