Защо не отслабвам?

Защо не отслабвам?
Снимка: Thinkstock

Няма жена, която поне веднъж в живота си да не се е полагала на диета. Повечето от нас го правят два пъти в годината, а някои и по-често. Има и такива, които прибягват до доста по-екстремни методи, като гладуването.

Тогава защо няма ефект? В нас ли е проблемът? Спазвали сме стриктно диетата и въпреки това няма резултат. Приятелката, която ни я е препоръчала твърди, че е отслабнала 5 килограма.

Отговорът е много прост. Няма универсална диета. И въпреки, че всички ние, това го знаем, пак се подлагаме на диети, играем на лотария, със собственото си здраве. И често губим.

Много по-добър вариант е да стъпим на една солидна основа, която да ни даде дълготрайни резултати, разбиране, здраве, осъзнаване и щастие. Да, щастие! Защото щастливият дух, обитава щастливо тяло!

За мен стабилна основа, на която можем уверено да стъпим е знанието, което ни дава Аюрведа.

Ще цитирам доктор Васант Лад, който казва, че „Аюрведа е „наука за живота и дълголетието“ .

И тук не става въпрос за някаква отвлечена философска категория „екзистенц /живот/“, а за моя, твоя, нашия живот, този, който живеем тук и сега.

Аюрведа дава изключително ясни, точни и практични съвети за това как да водим здравословен начин на живот. Тя е комплексна, научна система, която включва в себе си знанието, за това как да се погрижим за себе си по възможно най-добрия начин, а именно, чрез правилен режим на хранене, начин на живот, подходяща за нас йога или друга физическа дейност, моменти на почивка и релаксация, програми за очистване и медитация.

Да се върнем на въпроса: „Защо не отслабвам?“

Отговорът на Аюрведа е много прост, най-вероятно защото диетата, която си избрала изобщо не е подходяща за твоя психофизичен тип.

И тук идва големият въпрос. Какво е това психофизичен тип?

Логично е, че всички сме различни. Дори само, ако се погледнем на външен вид: аз съм средна на ръст, майка ми е ниска; аз съм светла, тя е тъмна. И как отнасящото се към мен, независимо дали е диета, упражнения или начин на живот, ще се отнесе към нея?

Отговорът е никак. Просто няма универсални правила за всички нас.

Според Аюрведа ние сме различни доши /психофизични типа/.

Думата доша има двояко значение, от една страна на свойство в природата, от друга, чрез дошите се класифицират хората, в зависимост от това, коя доша преобладава в тях.

Дошите са три на брой: Вата, Питта и Капха. Според Аюрведа всичко в природата е създадено от петте елемента: Етер, Въздух, Огън, Вода, Земя. И чрез комбинация на тези елементи се получават трите основни свойства в природата, а именно трите доши – Вата, Питта, Капха

Вата е комбинация от етер и въздух.

Питта е комбинация от огън и вода.

Капха е комбинация от вода и земя.

И така.

Да вземем най-простият пример. Моят психофизичен тип е Питта.

Питта се характеризира със средно телосложение. Тя е с бързо храносмилане, голям апетит, изнервя се, ако се наложи да чака за ядене или да не яде. Когато е под напрежение Питта лесно се нервира. Кожата ѝ е светла, изгаря от слънцето. Не се чувства добре на слънце и мрази да й е топло.

Ще се чувства ли една Питта щастлива ядейки люти, пиперливи, горещи храни? Не. Ще е полезно ли за нея? Не. Питта ще е разстроена, най-вероятно с болки в корема и какво ли още не.

Как би се почувствала Питта, ако се подложи на популярната диета с люти чушки?

Би се почувствала зле! Не само няма да отслабне, а ще си докара и гастрит!

За Питта са подходящи хладните храни, тези, които успокояват огъня в нея, като зелена салата, а не лютите чушки.

В заключение, бих искала да кажа, че наистина би било хубаво, преди да подлагаме тялото си на експерименти, да помислим в дълбочина, да се вгледаме в себе си, в това какви сме и какво искаме.

Защото Аюрведа казва, че всичко е първо в нашата глава. Ако няма осъзнаване, няма как да отслабнеш. Първо трябва да разбереш кой си и след това да прилагаш най-правилният и добър режим, който е подходящ точно за теб и твоя психофизичен тип.

Следващият път ще ви запозная по-конкретно с трите доши и ще ви помогна да разберете коя е вашата преобладаваща доша и какъв психофизичен тип сте.

Използвани източници:
„Аюрведа. Ръководство за домашно лечение“, д-р Васант Лад, издателство Аратрон, 2014
„Аюрведа. Науката за самолечение“, д-р Васант Лад, издателство Кибеа, 2008

Автор: Нора Пенчева – влогър (happiness_magnet)

Ето и едно полезно видео как да се раздвижим и заредим с енергия:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти