Пожелаваме ви здравословно пътуване!

Пожелаваме ви здравословно пътуване!
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Свикнали сме да мислим, че само коледното и великденското празнуване са свързани с повече ядене и качване на килограми.

Всъщност всички по-дълги почивни дни ни настройват отпускарски по всички параграфи – отпускаме му края не само от работа, но и от диета и спортуване.

И често само за 4 дни премахваме ефекта от собствените ни няколкомесечни усилия.

Много вероятно е, докато ние пишем тези редове, вие вече да се приготвяте за дългата почивка по случай 3 март.

Ще използваме последните ви минути онлайн, за да ви напомним 4 простички, но ценни правила за здравословно пътуване, за да не се ядосвате на себе си, когато се приберете във вторник и се качите на кантара.

1. Винаги ще има утре

Празнуваме така, сякаш утре никога няма да дойде. Ядем като за последно, пием като за последно, не спим като за последно, а после, когато дойде утре, защото то винаги идва, се чудим къде ни е бил умът.

Не, не ви пречим да се забавлявате, само ви напомняме, че преяждането и препиването не са забавни занимания. Хапнете и пийнете достатъчно, но не насилвайте тялото си да поема повече, отколкото му се иска.

Махнете сосовете, майонезата и хляба от празничното меню. По-добре е да изядете две пържоли и голяма чиния зеленчуци без хляб.

Не яжте между храненията, дори ако сте на път. Ако толкова не можете да запълните пътуването с друго, освен с ядене, съвет 2 е за вас:

2. Плодове и зеленчуци вместо вафли и солети

Има неразривна връзка между пътуването и солетите. Сякаш едното не може да съществува без другото.

Всъщност може, стига да излезем от закостенелия навик, останал от детските ни години.

Искат се едни 5 минути, в които да нарежете 3 моркова на пръчици да ги сложите в едно пликче. Ето ви супер удобните за ядене, супер здравословни солети.

Ако пътувате с малки деца, арсенала от плодове и зеленчуци в удобна за ядене форма е повече от задължителен. Нарязана на кубчета ябълка, затворена плътно в кутия или буркан ще име идеалното занимание поне за 30 минути.

И като заговорихме за децата, съвет 3 е за тях. И за вас, като родители:

3. Не оставяйте децата да скучаят

Таблета и смартфона са приятели номер 1 за пътуващите родители. Но не прекаляйвате със „зомбирането“ на децата.

Редувайте филмчетата и виртуалните игри с реални. Подгответе чанта с играчки според възрастта на децата и ги изваждайте последователно – когато едната омръзне, чак тогава да се появи следващата.

Спирайте на всеки час. Децата трудно понасят дългите пътувания. Доставете им удоволствие (и си спестете нерви) като спирате на всеки час.

Не е нужно да е на бензиностанция, на която отново няма да могат да потичат.

Избягайте малко от цивилизацията, свийте в някой черен път и току виж сте открили някое природно съкровище – горичка, долчинка или малко езерце. На децата ще им е интересно всичко, а малко разнообразие и на вас ще ви дойде добре.

Магистралите отнеха от онова откривателство, с което се съпътстваше преди всяко пътуване.

4. Без нерви

Щастието не е в крайната точка, а в самото пътуване. Повтаряйте си това, ако попаднете в задръстване по пътя към мечтаната почивка.

Този в автомобила пред вас и онези зад вас не са „идиоти“ и „некадърници“, а същите като нас и вас, отиващи да си почиват, нормални хора.

Пожелаваме ви приятно и здравословно пътуване и се отбивайте на страниците на Edna.bg, подготвили сме интересни неща и за почивните дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти