От колко плодове и зеленчуци имаме нужда?

От колко плодове и зеленчуци имаме нужда?
Снимка: Thinkstock

Консумацията на седем порции плодове и зеленчуци на ден, два пъти повече от препоръчителната норма, спомага за по-дълъг и пълноценен живот, твърдят изследователи.

Плодовете и зеленчуците в по-голямо количество предотвратяват преждевременната смърт с до 42%, в сравнение с една порция от полезните храни дневно.

Рискът от смърт, причинена от раково заболяване, намалява с до ¼, а починалите от сърдечни болести са по-малко с 1/3, сочи проучването.

Някои експерти съветват хората ежедневно да консумират по 5 порции плодове и зеленчуци, за да запазят тялото и вида си здрави.

След последното си изследване, учените от университета в Лондон твърдят, че порциите здравословни храни трябва да бъдат увеличени с до 7 на ден, а консервираните, захаросани или замразени плодове и зеленчуци категорично да се избягват.

"Ясното послание в това изследване е, че колкото повече плодове и зеленчуци се консумират на ден, толкова по-малък е рискът от смърт на всякаква възраст.

Зеленчуците винаги са били по-полезни от плодовете, но и фруктовата захар и витамините вършат чудесна работа на организма. Хората трябва да се грижат за себе си и да не подценяват полезните храни", коментира д-р Ойнола Ойедбе, ръководител на проучването.

Консумацията на 1 до 3 порции плодове на ден е свързана с 14% по-малък риск от преждевременна смърт, а пресните зеленчуци спомагат за правилната функция на организма.

По повод замразените и консервирани храни, експертите съветват те да бъдат заменени от натурални съставки и продукти. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти