Колко химикала съдържа бутилираната вода

Колко химикала съдържа бутилираната вода
Снимка: Thinkstock

Водата в пластмасови шишета съдържа повече от 24 500 химикала, като някои от тях действат пагубно на организма ни, се казва в ново германско проучване.

Изследователите анализирали осемнадесет различни проби от минерална вода в пластмасови бутилки, закупени във Франция, Италия и Германия. Служейки си с разнообразни методи за химичен анализ, те проверили водата от бутилките и най-вече нейната способност да влияе на рецепторите на естроген и андроген, пише "Gotvach.bg".

Учените сравнили резултатите с тези, получени при пиене на чешмяна вода. Те открили, че значителна част от тестваните бутилирани води въздействат на хормоналните ни рецептори.

От друга страна чешмяната вода не причинявала никаква допълнителна естрогенна или андрогенна активност.

Специалистите също така проверили кои химични вещества в пластмасова бутилка с вода водят до репродуктивни хормонални смущения. С помощта на друг химически анализ установили, че водата в пластмасови бутилки съдържа точно 24 520 химикала.

Хормонално най-активни се оказали вещества, наречени малеати и фумарати, които се употребяват в производството на пластмасови смоли, съдържащи се в пластмасовите шишета за вода.

Хормонално активните вещества, причиняващи най-често ендокринни смущения, нарушават репродуктивното развитие на децата. Освен това те могат да доведат и до сърдечносъдови заболявания, диабет и безплодие сред възрастните.

Наличието на тези химикали не гарантира на 100 процента, че приемането на вода от пластмасова бутилка ще ни причини тежки здравословни проблеми, но все пак е повод да се замислим.

"Мисля, че е малко рано да правим някакви сериозни изводи за това дали тези химикали са вредни за здравето ни или не", казва фармацевтът Брус Блумберг, който работи в Калифорнийския университет "Ървайн".

И все пак специалистите съветват да държим водата си в стъклени бутилки или в съдове от неръждаема стомана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти