Да поддържаме здравословно тегло

Да поддържаме здравословно тегло
Снимка: Thinkstock

След като сте положили много усилия и сте изпълнили диетата си, сигурно се радвате на резултатите, които е дала тя.

Често след като сме свалили излишните килограми, имаме чувството, че сме преминали през истинско мъчение. Много често именно това е причината бързо да си върнем всички килограми, че и няколко в плюс, тъй като се отпускаме и се връщаме към старите си хранителни навици.

Затова е много важно дори и след диетата да спазвате няколко прости правила, за да запазите здравословното и така трудно постигнато тегло.

Като начало яжте седнали, в спокойна обстановка. Отделете поне 20 минути на хранене и дъвчете всяка хапка със съзнанието да усетите вкуса. Така организмът ще има време да осъзнае процеса на хранене и в крайна сметка гладът ви ще е задоволен с количеството, от което реално се нуждаете.

Сервирайте индивидуални разумни порции и не оставяйте възможност за добавяне на допълнително количество от ястието.

Яжте пълнозърнест хляб (1-2 филийки) на всяко хранене, той ви носи чувство за ситост и помага да избегнете безразборното ядене между основните хранения. Освен това е и полезен, защото съдържа витамини и хранителни влакнини.

Не се лишавайте от картофи, ориз варива, но в малки порции (200 г. - една малка чинийка). Комплексните въглехидрати, които се съдържат в тези храни засищат добре и ви помагат да дочакате следващото основно хранене, без да се отдавате на изкушения от сладки и тестени храни.

Яжте салати като предястие на обед и вечеря. Те имат голям обем и ниска калоричност, а са полезни, заради витамините и влакнините, съдържащи се в тях. Така ще се наситите с по-малък енергиен прием.

Европеецът (в това число и българинът) е възпитан от малък да довършва храненето с нещо сладко на вкус. Ако не го получи, той се чувства некомфортно и търси удовлетворение в яденето на бонбони, вафли и подобни през следобедните часове. Затова, като десерт избирайте винаги пресен плод, а сладкишите оставете само за удоволствие при празнични случаи.

Вечер, особено през зимата, яжте възможно най-често зеленчукови супи. Те са полезни, защото съдържат витамини, а също така имат много ниска калоричност, тъй като са съставени от около 80% вода, а са с голям обем. Така ще достигнете ситост при възможно най-нисък енергиен прием.

Пийте 1,5 л. вода на ден. Избягвайте подсладените напитки, те, особено през лятото, могат да се превърнат в основен източник на проблеми с теглото.

Научете се да четете етикетите с хранителното съдържание на продуктите. Ако мазнините надвишават 10% от калоричността, смятайте, че изделието е неподходящо за човек, държащ на своята линия. Същото важи и за захарта. Ако тя е в големи количества, фигурира на първо или второ място в списъка на съставките.

Пазарувайте винаги след хранене, така няма да бъдете изкушени и да направите ненужни и нездравословни покупки.

Не се притеснявайте, ако понякога ви се случва да си похапнете здраво на празник. Това е нормално и необходимо за поддържането на един нормален социален живот. Старайте се единствено изключението да не се превръща в правило и си направете разтоварващ ден след празненството. В този ден яжте предимно кисело мляко, плодове и зеленчyци.

Знайте, чe алкохолът е по-калоричен от захарта (1 г. алкохол = 7 калории; 1 г. захар = 4 калории), а и често е придружен от високо енергетични мезета.

Затова избягвайте аперитивите, а ако ви се случи да си пийнете, то това трябва да е не повече от веднъж седмично, с мярка, а за комбинация предпочитайте салатите пред ядките и колбасите. В този случай също си направете разтоварващ ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти