Братята и сестрите са полезни за здравето

Братята и сестрите са полезни за здравето
Снимка: ThinkStock

Понякога не можем да ги понасяме. Можем дори да си крещим. Или да си мълчим с месеци. Но въпреки всичко ги обичаме повече от всичко – нашите братя и сестри.

Изследванията показват, че тяхното (понякога дразнещо) присъствие всъщност ни помага много.

Да израснеш с брат или сестра влияе както на физическото, така и на психическото здраве и спомага за оформянето на характера.

Братята и сестрите ни правят по-малко егоисти

Да се грижиш за някого от най-ранна детска възраст категорично се отразява благоприятно на характера – помага ни да сме по-съпричастни и да изслушваме другите.

„Това се отнася особено силно за момчетата в пубертета.

Ако те са отраснали с брат или сестра, егоистичните прояви са много по-малко, а това се отразява като цяло на спокойствието през този важен преходен период в живота на детето“, обясняват авторът на проучване по темата Лаура Падила-Уолкър.

Подобряват психическото здравето

Това може и да не си е проличало при последния ви спор, но сестрите вдъхват сигурност и увереност по начин, по който родителите не могат.

Резултатите са от статистически анализ на 400 семейства и показват, че без значение разликата във възрастта, наличието на сестра помага на подрастващите да се борят с чувства като самота, липса на обич и страх.

Включително и споровете помагат – научават ви да контролирате емоциите си по-добре.

Правят ни по-щастливи

Да имаш приятел за цял живот, това е да имаш брат или сестра. Те са безкраен източник на подкрепа и шеги, които само вие си разбирате. А и единственият подходящ слушател когато родителите ти те ядосат.

Ето затова психолозите смятат, че братята и сестрите ни помагат да сме по-щастливи, особено с напредването на възрастта.

Поддържат ни в добра физическа форма

Доказано е, че 43% от хората се вслушват в мнението на най-близките си за външния си вид и се захващат сериозно със спорт или диета. Най-голямо влияние, разбира се, имат братята и сестрите, защото влиянието на родителите с годините намалява, а приятелите не са толкова авторитетни.

Освен това, когато едното дете посещава спортни занимания, другото иска да бъде като него и се включва и то.

Според нас пък основната причина за поддържането на добра форма е, че когато имаш брат или сестра, никога целият десерт или буркан с течен шоколад не е за теб. А това означава наполовина по-малко калории.

Братята и сестрите удължават живота

Хората, които поддържат близки контакти с близките си, живеят 7.5 години по-дълго от онези, които предпочитат да живеят по-изолирано.

Ако има кой да се грижи за теб и ти за кого да се грижиш, живееш по-дълго. Това става ясно от изследване, публикувано в сп. PLoS Medicine.

Така че изпратете тази статия на братята и сестрите си и се радвайте, че ги има на света.

Защото без тях изобщо няма да сме това, което сме. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти