Да организираме децата

Да организираме децата
Снимка: Thinkstock

Децата имат невероятната дарба да цапат и разхвърлят всичко. Разбира се, не можем да им се сърдим, все пак са деца, но вие затова сте им родители – за да ги научите на колкото се може повече полезни неща и да им създадете навици.

Затова колкото по-бързо привикнете децата да си подреждат играчките и като цяло да бъдат малко по-организирани, толкова по-добре ще бъде както за тях, така и за вас.

Като начало се опитайте да ги включите в процеса по почистване и подреждане на къщата. Децата обичат да подражават на родителите си и да си играят на пораснали.

Да, малчуганът още не е сръчен в ръцете и може да счупи вазата без да иска, вместо да я остави където трябва, но това не означава, че трябва да му се навикате и да го изгоните от стаята. Имайте вяра в децата си и им възлагайте скромни задачи, които те биха могли да изпълнят. И бъдете търпеливи.

Ако детето ви вече може да пише и чете, привлечете го към идеята да си съставя лист със задачи, които иска да изпълни за деня. Те могат да включват неща от сорта на "Да изкъпя куклите барби" и "Да направя къщичка за плюшените играчки", но е добре за тях да разберат, че сами могат да определят какво искат да правят за деня, да изградят последователност на действията и да се разсейват по-малко.

Със сигурност имате място в дома където стоят играчките. Опитайте се да го систематизирате. Обяснете на малчуганите, че всяка играчка си има свой дом, както всички останали хора, и вечер трябва да се прибира у дома, а не да остава самотна на пода в хола, където татко може да я настъпи или да се изгуби.

Също така може да помогнете на децата си да разделят играчките по вид. Така ще насърчите и умението им да правят разлика между вид, цветове, материи и т.н. Може да съберете всички плюшени играчки на едно място, дървените на други, пластмасовите на трето, куклите да си имат отделен дом, както и боичките и моливите.

След това, разбира се, ще се стремите към поддържането на този ред. Това няма да е лесно, но е някакво начало.

Насърчавайте децата с малки награди. "Ако направиш това, ще получиш другото" не е перфектната техника за възпитаване, но е добре да се прилага от време на време, за да знаят малките, че старанието им се вижда и възнаграждава.

Опитайте се да накарате децата да делят вещите си. Може да им обясните, че има много други дечица, които нямат толкова играчки и дрешки. След това ги попитайте кои от техните стари неща биха дали на другите деца.

Това е много трудно и често, ако дарите играчки и дрехи за благотворителност, е вероятно детето ви да се разплаче, щом разбере, че някакво гумено пате, например, вече го няма.

Но е по-добрият вариант, отколкото детето да се превръща в егоист и да не е способно да раздели играчките си дори по време на игра с другите деца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти