Царевичен хляб

Мек и пухкав

Филийка кулинарно удоволствие
Снимка: Thinkstock
2.62 от общо 21 гласа

Необходими продукти:
300 мл хладка вода
1 и 1/2 чаена лъжичка сол
1 и 1/2 супена лъжица захар (или 1 супена лъжица мед)
2 супени лъжици зехтин
250 г фино царевично брашно
250 г бяло брашно
7 г суха мая
подправки по избор
5-6 нарязани на ситно обезкостени маслини
1 голяма нарязана на ситно скилидка чесън

Начин на приготвяне:
Последователно поставете в контейнера на машината за хляб водата, солта, захарта (меда), двата вида пресято брашно и накрая сухата мая. Като следвате инструкциите на конкретната машина, натиснете програма за френски хляб или за основен бял хляб с тегло 750 г. Нивото на изпичане изберете според вкуса си. Останалите съставки се добавят след звуковия сигнал за прибавяне на допълнителни продукти.

Начин на приготвяне (без машина за хляб):
Поставете в малка купа 3 супени лъжици брашно, захарта, маята и ги размийте с малко хладка вода, докато се получи смес с гъстотата на боза. Оставете я да шупне (втаса). Пресейте брашното със солта и добавете зехтина. Прибавете шупналата смес и замесете тестото.

Поръсете работния плот с брашно и прехвърлете тестото върху него. Започнете да го месите, като от време на време го поръсвате с брашно. Месете, докато се получи гладко и еластично тесто. Поставете го в купа, намазана с мазнина и я покрийте с кърпа.

Оставете тестото на топло, за да увеличи обема си около 2 пъти. Извадете го от съда и го овкусете с подправките, маслините и скилидката чесън, след което отново омесете тестото.

Оформете хляба в желаната форма – кръгъл или правоъгълен и го оставете да втаса още веднъж. Изпечете го в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 40 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти