Картофени кюфтета

Неустоимо кулинарно предложение

картофени кюфтета
Снимка: iStock
3.22 от общо 9 гласа
Необходими продукти

Необходими продукти (за около 20 бр.):
1 кг картофи
100 г сирене
100 г кашкавал
1 средна глава лук
1 яйце
1 ч.л. чубрица
сол
черен пипер (по желание)

За панировката:
2 яйца
брашно

Начин на приготвяне:
Избираме картофи с приблизително еднаква големина, измиваме ги добре под течаща вода и ги поставяме в тенджера със студена вода. Количеството вода в тенджерата трябва да покрива картофите.

Много е важно картофите да не са обелени, а да се сложат да се варят с обелките. В противен случай те ще станат воднисти и сместа за кюфтетата ще бъде рядка и ще се разпадат при пърженето. Варим картофите до готовност, но все пак внимаваме да не се разварят.

Сварените картофи обливаме със студена вода и оставяме да се охладят. След това ги обелваме и ги намачкваме в дълбок съд. Към картофите добавяме настърганите сирене и кашкавал, наситнения лук и подправките. Объркваме сместа добре, добавяме яйцето и отново разбъркваме.

В дълбок тиган загряваме мазнината, в която ще пържим кюфтетата. Количеството мазнина в тигана трябва да покрива поне 1/2 от височината на кюфтето. Ако по време на пърженето мазнината в тигана намалее, доливаме колкото е необходимо.

Преди да пристъпим към пържене, задължително проверяваме, примерно с хапка хляб, дали олиото се е нагорещило, иначе рискуваме кюфтетата да се пръснат.

От картофената смес оформяме кюфтета с желаната големина. Всяко кюфте овалваме първо в брашно, а след това в разбитите яйца и го пускаме в сгорещеното олио. Пържим кюфтетата от двете страни до получаване на златист загар.

Изпържените кюфтета изваждаме в чиния, която сме застлали с домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти