Постна мусака

По гръцки

Постна мусака
Снимка: netinfo
3 от общо 4 гласа

Необходими продукти:
3-4 картофа
3-4 патладжана
2 тиквички
2-3 домата (обелени)
2-3 глави кромид лук
1 цяла глава чесън
5-6 червени чушки (може и печени)
чубрица
риган
хималайска сол на вкус
малко стевия, заради киселината на доматите
зехтин или шарлан
черен пипер

За заливката:
500 мл ядково прясно мляко
био бяло брашно
хималайска сол на вкус
индийско орехче

Начин на приготвяне:
Почистете и измийте всички зеленчуци. Обелете патладжаните, нарежете ги на филийки, осолете ги леко и оставете да се отдели горчивият сок. Намажете дъното на тава с мазнина. Подредете плътен ред от картофите, нарязани на колелца.

Върху тях сложете един ред от осолените патладжани, а върху тях изсипете следната смес: накълцаните обелени домати, предварително смесени с печените чушки, сол на вкус, стевия, риган, черен пипер. После идва ред на тиквичките, нарязани на филийки и овкусени със сол. Поръсете ги обилно със задушен лук, заедно с чесъна. Наръсете ги и с чубрица.

Идва ред и на последния пласт - отново патладжани, и ако вашите са малки и ви е нужно повече от написаното в рецептата, увеличете количеството, за да имате достатъчно и за втори пласт с тях.

След като завършите с обелените и подсолени патладжани, залейте мусаката добре с мазнина и покрийте с фолио, но не плътно, за да може да се изпарява ненужната течност. Печете на 230-250 градуса до готовност на зеленчуците.

Пригответе си заливката като разбиете с миксер около 500 мл прясно ядково мляко с брашно до получаване на смес с гъстотата на боза, овкусете със сол и с 1 равна чаена лъжичка индийско орехче на прах. По принцип подобна заливка се прави със запържване на брашното, но в случая се стремим към здравословна реализация на рецептата. Залейте мусаката и печете до зачервяване на коричката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти