Растения на бъдещето: седумите

Растения на бъдещето: седумите
Снимка: netinfo

Л. арх. Светослав Стойнев

С оглед променящата се околна среда и все по-високите температури с всяка изминала година, представям на вашето внимание род Седуми, които не само понасят тези промени, но и се чувстват прекрасно.

Също така, за да съумеем да отговорим на предизвикателствата на времето, е необходимо да погледнем „извън рамката“, като по този начин можем да спестим средства и усилия, за да постигнем ефекта, който целим.

Седумите са добре познати многогодишни нискостеблени растения. Родът принадлежи на сем. Crassulaceae (Дебелецови) и наброява около 400 вида. Наименованието Sedum в превод от латински означава „да седна“.

Предлагат голямо разнообразие от уникални текстури и цветове.

Безспорно най-голямото им предимство  е способността им да издържат високите температури и топлина, посредством своите дебели и месести листа.

Неслучайно в България тези сукуленти се наричат тлъстига.

Нискостеблени или стелещи, те не се нуждаят от подрязване. Не са агресивни и не биха могли да подтиснат други видове. Те са сухоустойчиви и страдат от прекомерно поливане.

За да не бъда голословен, ще ви дам един пример с така нашумелите напоследък „зелени релси“. Наистина ефектът за трева по релсите е много впечатляващ и мога само да поздравя инициаторите на това начинание.

За да озеленим обаче повече такива пространства (а те наистина са много), ще са необходими много усилия и средства, защото тревата изисква поливане всеки ден, по два пъти и то обилно, т.е. трябва да се изградят напоителни системи. Необходимо е да се коси ежеседмично, изисква се торене и не на последно място качествен дренаж.

Ако заменим тревата със седуми, ще спестим много време, средства и усилия, защото:

- Седумите са нискостеблени и не се нуждаят от косене.
- Поливането е сведено до минимум (дори да се инсталира поливна система, тя е с капково напояване и няма да е толкова скъпа).
- Налични са устойчиви сортове на замърсяване на въздуха, така и на утъпкване и т. н.
- Лесно се размножават, разпространяват се бързо, но не са агресивни.

Неслучайно те са един от основните елементи в скални кътове и алпинеуми.

Не обичат прекомерната влага и тежките глинести почви. Тези многогодишни сукуленти изискват добре дренирани почви.

И не на последно място, седумите са основният растителен вид, използван за строителство на зелени покриви, като годишно в света се използват милиони видове за този тип устойчиво строителство.

Ето и съвсем малка част от тези видове:

Sedum spectabile (Дебелата мара) - освен безспорните лечебни свойства, които притежава това растение, може да се ползва за акцент в скални кътове, алпинеуми, цветни бордюри и др. Достига височина до 50 см. Цъфти в розово в края на лятото и притежава дебели месести листа. Предпочита пряко слънце и дренирана почва.

Sedum Purple Emperior e фантастична нова селекция, предлага много тъмно лилава багра, с розови цветове през лятото.

Sedum Acre – има бърз растеж, тъмнозелени месести листа и цъфти в жълто през лятото.

Sedum Ogon особено привлекателен заради ярката зелена маса, която образува. Понася засенчване.

Sedum Spathulifolium - този вид седуми растат бързо, като дори са способни да изпреварят плевелите. Листната маса е сребриста и цъфти в жълто. Предпочита пряко слънце, може да понесе засенчване за кратко.

Sedum Sieboldii - грациозни и очарователни растения, предлагат синьо-зелени листа, които често преливат в лилаво. Те изглеждат страхотно с появата на розовия цъфтеж през есента.

Sedum Tricolor – добавете допълнителни цветове във вашия алпинеум или скален кът с този пъстър вид седум. Предпочита пряко слънце и дренирана почва.

Sedum Red Dragon един от най популярните видове седуми на земята. Вечнозелена тлъстига с пурпурно-червени листа. Цъфти в края на лятото в розово. Пряко слънце и дренирана почва.

Sedum Grisebachii – притежава бърз растеж и фини малки зелени листа. Разположени на гъсто образуват много гъста текстура.

Sedum Blue Spruceособено ценно поради своята синкава листна маса. Притежава висок декоративен ефект в комбинация с жълтия си цъфтеж през лятото.

По-известни интериорни цветя от същото семейство са Crassula (дървото на живота), Каланхое и др.

Още по темата:

Стайните растения, които пречистват въздуха вкъщи

Съвършенството да отгледаш дърво-джудже

Магнолии – аристократите на дървета и храсти

Как да превърнем покрива в градина

Как букетът да остане свеж по-дълго?

Законите на пресаждането на цветя

Не пренебрегвайте саксиите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти